Библиотека и магистри в бившата дискотека Нерон
Библиотека и магистри в бившата дискотека Нерон / netinfo

Когато затворени, прашасали и миришещи на урина бивши кръчми започнат да се превръщат в модерни библиотеки, значи нещо наистина хубаво се случва в това общество. Дискотека "Нерон" (по името на един от най-развратните римски императори) да бъде модерна библиотека.

Но когато нещо грозно се опита да смени знака си, ние по рефлекс започваме да се съмняваме. Първо се съмняваме, че това културно средище ще привлече някого повече от тези, които се мяркат в градската ни библиотека, след това се съмняваме дали има реална нужда от изнесено магистърско обучение към Университета по информационни и библиотечни технологии, във време в което студентите намаляват, заедно с демографската криза или са студенти-фантоми, които започват да учат висше образование, за да станат емигранти. Или просто държавата създава хора с документи.

Дори трудно можем да отговорим с точност колко са университетите, колежите и институтите, които предлагат обучение на хора, които държавата няма как да поеме като специалисти.

Ако сме местни патриоти трябва да кажем доведете ни студенти, за да имаме повече пазар в Кюстендил, да пуснем някоя стаичка под наем на неалкохолизирани студенти и евентуално да оженим някой младок от фамилията.

Струва ни се дори, че съдбата на библиотеките е жестоко влошена заради Гугъл.

Ако не успеем като университетско градче, поне ще имаме хубава библиотека. Ние обаче сме изкривени и имаме подозрения, че "младите вече не четат".

Така ли е ?