Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли
Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли / Darik News
Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли
78866
Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли
  • Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли

Евродепутати, представители на Европол и Европейската служба за бежанците посетиха днес бежанския център в Харманли. В града се провежда и работна среща с мотото "Бежанците - от европейски стратегии към национални и местни политики". Организатори са заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в ЕП Илияна Йотова и заместник-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. Сред гостите са Алваро Гая от Европол, Марлене Мизи от ЕП, Биргит Зипел от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност и Йете Кристиенсен от Европейската служба за подпомагане в областта на убежищата. Проблемите с миграцията и увеличаващите се потоци бежанци, както и проблемите пред националните и местните власти коментират участниците във форума.

Инициирах днешния разговор с представители на европейските институции, държавните ни агенции, местните власти и гражданския сектор, защото сме в навечерието на приемането на новата общоевропейска цялостна политика в областта на миграцията, каза още тя, като уточни, че се очаква след около месец екипът на ресорния комисар Димитрис Аврамопулос да предложи за обсъждане на Европейския парламент новата политика, каза Илияна Йотова.

Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли
netinfo

Харчим 53 пъти повече пари за бежанци, отколкото Естония, посочи тя. За последната година и половина сме направили разходи за 6,5 милиона евро, а ЕС ни определи едва 10,5 милиона евро за целия финансов период от 2014 до 2020 г., коментира Илияна Йотова. Трябва да се преборим с много несправедливости спрямо нашата страна, посочи тя. Според нея т.нар. Дъблинското законодателство на ЕС ощетява страната ни, като всеки бежанец се връща в България, ако е преминал на европейска територия през нашата граница. Йотова посочи, че е необходима промяната на чл. 33 от споразумението, който заплашва България да понесе финансови санкции, като дава право на Европейската комисия да наложи мониторинг и дори финансови глоби на държава членка, ако тя не осигурява достатъчно добри условия за живот на бежанците и не им издава достатъчно бързо документи. Това е Параграф 22, каза Йотова. Тя  отбеляза също, че е наложително действителното прилагане на солидарния принцип, който може да се изразява във въвеждане на квоти за приемане на бежанци от всички държави членки на ЕС. В тази посока бяха и предложенията от кмета на Харманли Михаил Лисков, който подкрепи тезата, че е наложителна промяна в споразумението от Дъблин.

Много често зад бежанските потоци стоят трафиканти и каналджии - това е престъпен бизнес, в който се въртят милиони, призна представителят на Европол Алваро Родригез Гая. Координаторът на социалистите и демократите в ЕП по въпросите на сигурността и вътрешните работи Биргит Зипел допълни, че се обсъжда откъде да се намери допълнително финансиране от вече приетия бюджет на ЕС, особено във връзка със спешни ситуации с бежански вълни. ЕС е основан на принципа на солидарността - всички държави членки са се съгласили с този принцип, когато са влизали в Съюза. Това трябва да се припомня на държавите членки, които отказват да приемат бежанци, каза г-жа Зипел.

Промяна в европейските политики за бежанците иска Харманли
netinfo

Даниел Инджиев, Директор „Качество на процедурата за международна закрила" на агенцията за бежанците посочи, че в центровете в страната настанените са над 3 500. Той призна, че към момента те не получават месечния социален минимем от 65 лв. с аргумента, че текат консултации със социалното и финансовото министерство дали тези средства следва да им бъдат изплащани след като ежедневно получават храна.

До края на годината се очаква да заработи и нова система за контрол в бежанските центрове, съобщи още Даниел Инджиев.