Графити на египетски лешояди ще красят оградата на хасковско училище
Графити на египетски лешояди ще красят оградата на хасковско училище / Снимка: БДЗП

Графити на египетски лешояди ще красят ограда на хасковско основно училище „Свети Климент Охридски", съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. От днес започва реализирането на съвместен проект на Дружеството, училището и талантливите художници от „140 идеи". Част от вътрешната ограда на школото ще бъде изрисувана с етапи от жизнения цикъл на световно застрашения вид. Цялостната композиция ще се разкрие следващите 6 дни, но това което ще бъде заложено в нея са различни фази от живота на „беловласия старейшина" символизиращи цикличността в природата - начало, апогей, край, който често е всъщност ново начало.

Първоначалната идея идва от учителката Йонка Петева и директора на училището Гинка Райчева, впоследствие природозащитниците откликват и спомагат за доразвиването на идеята.

В момента по целия свят египетските лешояди изчезват с тревожни темпове. В България има не повече от 26 двойки. Този инициатива е част от усилията на БДЗП за популяризиране на редките и ценни видове в страната ни, които имат нужда от защита, за да оцелеят, обясняват от Дружеството.

Египетските лешояди са удивителни птици. Дълбоко почитани в миналото, те са красили както стените на египетските пирамиди така и скалните масиви на Източни Родопи, тепетата на Пловдив, кръжали са над минаретата на Истанбул. За древните народи те са символизирали свободния дух на пътешественика, уюта на семейното огнище и мъдростта на природата.