великденско яйце
великденско яйце / iStock
На Велики четвъртък, в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово, от екипа на комплекса показаха боядисване на великденски яйца с естествени багрила.

Корените от билката брош дават аления цвят на първото и най-важно яйце, обясниха от музея и разказаха, че други познати  техники за боядисване с естествени багрила са с листа от орех, коприва, люспи от лук, куркума. 

В музейната  Мутафчийска работилница габровци и гостите на комплекса се запознаха  с тънкости - как да се сварят яйцата, така че крехката черупка да не се спука, как да получим ярки цветове от растителни корени, люспи и листа. 

От музея разказаха, че  рано сутринта на Велики четвъртък най-възрастната жена в семейството става преди изгрев слънце и боядисва яйцата, а никой друг в дома не бива да работи в този ден.

Свещенодействието в народната традиция е преди изгрев слънце, а когато  то изгрее,  казват, че първите лъчи галят яйцата. За здраве и берекет с първото червено яйце стопанката  прави символично кръстче на челата на всички деца в къщата. После то се оставя при домашната икона.
БТА