Проф. Венелин Терзиев
Проф. Венелин Терзиев
Тазгодишната награда „Златен век“ – звезда и почетна грамота на Министерство на културата се връчва на проф. Венелин Терзиев, съобщават от УМБАЛ "Канев".

Регионална библиотека „Любен Каравелов в Русе, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, Университетска болница „Канев“ в Русе, Военна академия „Георги Стойков Раковски“ в София са сред номиниралите проф. Венелин Терзиев за престижната награда.

Златен век е най-високата награда на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество. Тя е учредена с Наредба № 2 от 11 април 2007 г., има сегашната визия от 15 октомври 2010 г. и представлява осемлъчна посребрена звезда, прикрепена към позлатена розетка и миниатюра на знака. Новата визия на почетния знак „Златен век“ е разработена от проф. Богомил Николов, ръководител на ателието за медална скулптура към Националната художествена академия.

Теодора Евтимова – директор на Регионалната библиотека „ Любен Кравелов“ в Русе, го определя като ренесансовия човек на днешния ден.

Учен, преподавател и общественик, личност с широк хоризонт на научна и просветителска дейност. Човек на дълга и не на последно място – приятел, спомоществовател и съратник на библиотеката. Това са само част от мотивите, които подтикнаха екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе да номинира проф. доктор на науките Венелин Кръстев Терзиев за почетния знак на Министерство на културата „Златен век“.

Роден през 1970 г. в Севлиево Венелин Терзиев завършва нелеката специалност „Технология на полимерите“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Следват квалификационни курсове в Стопанска академия – Свищов, Технически университет – Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Institute for Vocational Training – Гърция, Technology and Business Incubator Centre – Румъния, St Loye’s Foundation, Exeter, Великобритания и др.

От 2015 г. е професор по професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“, а от 2016 г. и по професионално направление „Национална сигурност“. Доктор на науките по „Национална сигурност“, „Финанси“ и „Социални дейности“. Проф. Венелин Терзиев е редовен професор във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ в София и Русенски университет „Ангел Кънчев“, главен научен секретар в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД в Русе.

Извън стандарта на общоприетите представи за кабинетен учен проф. Венелин Терзиев посвещава голяма част от своето време и усилия да популяризира успехите на родни творци, артисти, учени и изследователи, да подкрепя инициативи и дейности за разпространяване на постиженията на българската култура в страната и извън нея.

Името на проф. Венелин Терзиев се нарежда сред големите благодетели на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово. По негова идея през 2016 г. фотографът Радослав Първанов представя своя авторска изложба с фотографии от България, Германия, Швейцария, Литва, Русия и Иран. Подпомага популяризирането на българската култура в емигрантските общности в Молдова и Украйна, а в научните си разработки популяризира образци на малкоизвестно, но значимо книжовно културно наследство, сред които бихме искали да споменем и съхраняваните в русенската културна институция лична библиотека на акад. Михаил Арнаудов и ръкописното наследство на забранения от комунистическата власт писател Светлозар Димитров, известен като Змей Горянин.

Под редакцията и с подкрепата на проф. Терзиев русенската библиотека, съвместно с Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе, издава научно електронно списание „Общество и здраве“ – начинание, което промени посоката на развитие на съвременната обществена библиотека, трансформирайки я от хранилище на книги в съвременна научна и просветителска институция.

Нашият колега освен изключителната ерудиция е онова олицитворение на дух, сила, които са съчетани с определени и доказани възможности. Това особено помага на осъществяваната научна и изследователска дейност на Университетската болница, която е едно от най-големите лечебни заведения в Североизточна и централна България, казва Иван Иванов – изпълнителен директор на Университетската болница „Канев“ – Русе.