Няма достатъчно квалифицирани спасители по българските плажове
Няма достатъчно квалифицирани спасители по българските плажове / МРР

Има недостиг на квалифицирани спасители за морските плажове в големите български курорти. От БЧК са поели ангажимент да съдействат на държавата с включването на техни представители с достатъчен опит в спасителната дейност.

Това е станало ясно при проверките, извършвани от комисиите за контрол върху изпълнение на концесионните и наемните договори за морски плажове с възложител Министерство на Регионалното развитие (МРР). В периода от 18 юни до момента са проверени 97 морски плажа, при което са констатирани над 80 нарушения от страна на концесионерите/наемателите на близо 40 морски плажа. До тях вече са изпратени писма, като срокът за отстраняване на нередностите e до 15 дни.

Областният управител на Добрич вече е сключил договор за обезпечаване на водно-спасителните дейности. В областите Варна и Бургас на търговете не са се явили кандидати и в момента са обявени нови процедури за избор на изпълнител. Министър Десислава Терзиева обясни, че проблемът е в недостига на квалифицирани спасители, но е провела разговори с представители на БЧК и очаква този път да се явят кандидати. Тя подчерта, че условията за спасителите, които ще работят на тези плажове няма да се различават от предлаганите от концесионерите.

Терзиева отчете, че вече започна реализацията на новата политика по отношение на плажовете по Черноморието. За първи път са предприети мерки държавата да се погрижи за безопасността на неохраняемите плажове, към които няма инвеститорски интерес – не са отдадени на концесия или под наем, заяви министърът. Утвърдени са схемите за обезпечаване с водно-спасителна дейност на 13 морски плажа:

  • 4 в област Бургас - „Атанасовска коса”, „Европа”, „Ахелой” и „Крайморие-юг”;
  • 4 плажа в област Варна - „Фичоза”, „Шкорпиловци-север”, „Галата-изток” и „Хижа „Черноморец”;
  • 5 в област Добрич - „Шабленска тузла”, „Къмпинг „Добруджа”, „Русалка – Голям плаж”, „Каварна” и „Фиш-фиш - нов”.