Започва лекуването на чемширите пред Дома на културата
Започва лекуването на чемширите пред Дома на културата / Община Габрово

Cydalima perspectalis /чемширов молец/ и Volutella buxi – гъба, причиняваща ръжда по листата и клоните са причината за покафеняването на листата на чемширите пред Дома на културата. Това е установено след взети проби и анализ в Централната лаборатория по карантина на растенията към БАБХ.

Това информираха от пресцентъра на Община Габрово днес. 

Ръждата по листата и клоните на чемшира е вид заболяване, причинено в случая от гъбата Volutella buxi. Засегнатите части покафеняват и умират. За да се ограничи разпространението на причинителя на ръждата, засегнатите клонки се изрязват и изгарят, а короната на растенията се прорежда, за да се подобри въздушната циркулация и да се увеличи достъпа на светлина.

Цялата техника на "Озеленяване" бе изкарана пред погледите на съветниците

Чемширеният молец, до преди няколко години непознат за територията на страната ни, е особено агресивен вид и нанася тежки щети на декоративните чемширови насаждения като за много кратко време изяжда листата. Молецът има две или три поколения годишно, но в зависимост от конкретните условия, може да развие и четвърто. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чемшировите листа, от които се излюпват ларвите. Презимува като ларва, здраво захваната за листата.

Уж рутинна работа, но е по-приятно и различно, когато се върши с настроение

Първите повреди по храста се появяват във вътрешността му под формата на нагризвания по младите листенца при затопляне на времето. Гъсениците изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и/или умирането на растенията. Общото обезлистване също причинява смъртта на растенията.

Звено „Озеленяване“ към ОП "Благоустрояване" предприе незабавни мерки по лекуването и спасяването на чемширите. Освен прореждането на короните, растенията системно ще бъдат третирани с комбинация от препарати за растителна защита, с цел предотвратяване по-нататъшното разпространение на вредителите.