Към очарованието на възрожденска Трявна се прибави магията на поетичното слово
Към очарованието на възрожденска Трявна се прибави магията на поетичното слово / DarikNews.bg

„За единадесети път тук ни събира връчването на наградите на Националния конкурс за литературно стихотворение, посветен на големите Петко и Пенчо Славейкови. Към очарованието на възрожденска Трявна се прибавя и магията на поетичното слово”, заяви кметът Драгомир Николов на церемонията по връчването на наградите на участниците в конкурса.

„Това което Дядо Славейков направи за България и за нашия град е продължено от неговите синове, които пишат, редактират и се занимават с издателска дейност. Пенчо Славейков отдава целия си живот на идеята за европеизация и модернизация на нашата култура. Само преждевременната му кончина не позволява той да получи Нобелова награда, предложена от шведския професор Йенсен", каза Драгомир Николов.

През 1912 година, шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература. Поради преждевременната смърт на Славейков (28 май 1912 г.), предложението на шведския професор и преводач на "Кървава песен" не е разгледано от Нобеловия комитет.

"Делото на Славейкови има своите последователи през годините и днес те са възпитаниците на училището тук, в Трявна, които само преди няколко часа четоха свои лични произведения

Благодаря на 157-те участници в конкурса за стихотворение. Всеки от тях остава в историята на града, защото освен наградите ние правим една антология на Трявна и съм убеден, че техните стихове ще намерят място там”, заяви още кметът Драгомир Николов.

Към очарованието на възрожденска Трявна се прибави магията на поетичното слово
netinfo

Журито в състав Марин Георгиев, Силвия Чолева, Стефан Вълдобрев, Таньо Клисуров и Снежана Алексиева е получило и оценило творбите без да знае имената на авторите, които са станали ясни след това.

„Разликата между качеството на творбите беше много малка”, сподели Марин Георгиев, председател на журито.

Първа награда получава Магдалена Андреева за стихотворението „Въведение в стоицизма”.

Втори е поетът Валентин Христов, а двете трети места са за Илиян Любомиров и Андрей Андреев.

Към очарованието на възрожденска Трявна се прибави магията на поетичното слово
netinfo