Сава Тихолов показва новия календар
Сава Тихолов показва новия календар / Дарик Добрич
Община Балчик представи официалния си календар за новата 2018 година. От 2008 година насам кметството ежегодно издава този луксозен продукт, посветен на различни теми, важни за Белия град. Естетски и направен с вкус, календарът представлява чудесна реклама на това, което може да се види в Балчик. 

Дизайнер на всички издания досега е Емил Спасов. През годините акцент са били снимки от фотопленери, архитектурното наследство на Балчик, снимки на стария Балчик, картини от художествената галерия, различни събития. През 2015 година са показани исторически фотоси, свързани със 75-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. През 2016 година е презентирана новата галерия, а през 2017 година – акварели от Балчик.

Община Балчик издаде календар с фотоси от 1940 година

Идеята в календара за 2018 година да се покаже всичко, с което Белият град се гордее, всичко „НАЙ…“ в Балчик, хрумнала на Сава Тихолов – началник на отдел „Култура“ в общината. Случило се, докато развеждали посланика на Южна Корея у нас в Двореца и му показали най-старата магнолия на Балканите.
  
И така месец януари в новия календар е посветен на най-богатата кактусова колекция – тази в Ботаническата градина. Месец февруари представя най-големия постоянно работещ 3D екран в света – този на стената на възстановената мелница, с размери 24 на 24 метра. Тихолов увери, че е проверено дори в книгата на Гинес и по-голям екран не е намерен.

Месец март показва фотоси на най-запазения на Балканите храм на богинята Кибела, април – на резервата Балтата – най-северната лонгозна гора у нас, а месец май – на най-атрактивния стадион в страната, вписан в хълмовете наоколо.

Юни е посветен на темата „Балчик – най-добрата голф дестинация“, юли е за най-фестивалния град на Балканите, а август е с акцент курорта Албена като оазис за почивка през цялата година.

Септември представя най-модерната ледена пързалка край морето – тази в Кранево. Тя е едната от трите в света, наред с тези в Дубай и Сочи, разположени на брега на топло море.

На страницата на октомври може да се види най-старата магнолия на Балканите. Ноември разказва за държавното ловно стопанство в Балчик – едно от най-големите в страната, с отстреляни рекордни трофеи. Декември представя най-старата църква в Белия град - „Св. Николай Чудотворец“.

На всяка страница на календара, който определено има колекционерска стойност, има текст с описание на показаното.