Екипите на "Спешна медицинска помощ" в Бургаско излязоха на предупредителен протест
Екипите на "Спешна медицинска помощ" в Бургаска област излязоха на предупредителен протест.

БГНЕС

Започна и подписка, която ще бъде връчена в Министерството на здравеопазването. Медиците и шофьорите на линейки предупреждават, че има реална опасност от 10 октомври Бургас да остане без линейки, ако не бъдат преизчислени заплатите им и ваучерите за храна.

По думите на Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ, проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година.

Има опасност от 1 октомври Бургас да остане без екипи на Спешна помощ

Според документа, възнагражденията на шофьорите на линейки се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.

Екипите на "Спешна медицинска помощ" настояват за диференцирано заплащане на категорията на трудовото възнаграждение, по-добри условия на труд и повишаване на цената на ваучерите за храна, която според КТД-то в момента е 2 лева.

Според работещите в "Спешна помощ" след отпадането на ковид възнагражданията от 1000 лв., възнагражденията в сектора са обидно ниски. Заплатите на шофьорите на линейки са около 900 лв., а на фелшерите около 1400 лв.

БГНЕС

„Подписката е със срок до 10 дни да се вземе някакво кардинално решение за повишаване на заплатите ни, категория труд. Ако няма отговор до 10 октомври, ще започне масово подаване на молби за напускане и спиране на робата”, заяви лекарски асистент Ренета Маджарова от ЦСМП-Бургас.

„Протестираме за това, че няма реално увеличение на труда ни от финансова гледна точка, протестираме и за социални придобивки. Можете ли да си представите, че вземаме 2 лева купон за храна за 12-часово дежурство”, заяви зфелдшер Стойка Вълкова от филиала на ЦСМП в Карнобат.

„Има филиали, където работата е лудница. В Китен и Приморско лятно време обслужваме около 130 000 души население и почиващи общо един екип - един фелдшер с един шофьор. Получавам 1360 лева основна заплата”, каза Вълкан Вълканов фелдшер в "Спешна помощ" в Приморско. 
БГНЕС