/ Община Бургас
По време на инспекциите не са установени локални източници на замърсяване
Екоинспектори от Община Бургас извършиха в периода 9-18 януари поредица от проверки по сигнали на граждани за неприятни миризми в района на езеро Вая.

По време на инспекциите не са установени локални източници на замърсяване, съобщиха от Общината. Констатирано е обаче наличието на значителни количества мъртви водорасли в различна фаза на гниене.

Спасиха пеликан, три костенурки и стотици килограми риба в езерото Вая

Причината за голямото количество мъртви водорасли е сухият и горещ летен сезон с трайно задържане на високи температури, в много случаи над средните норми. Това от своя страна доведе до спад в нивото на езерото, промяна в хидрологичния му режим и бурно развитие на водорасловата растителност.

При настъпването на зимния сезон растителността започва да гние, което от своя страна води от отделянето на неприятни миризми. Най-отчетливо миризма от гнилостни процеси се констатира в района на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Захари Стоянов“ - от пресечката с ул. „Спортна“ до разклона за кв. „Горно Езерово“.

Предвид направените констатации, с оглед получаване на цялостна информация за потенциалното въздействие върху водната екосистема, са сезирани компетентните органи - РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция „Черноморски басейн“-Варна.