След Нова година трябва да се проведе работна среща между представители на местната ВиК Асоциация, кметовете на общини в Бургаско и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Тема на разговорите ще бъде цената на водата в областта, която беше увеличена с почти 60 на сто по искане на ВиК до 4,39 лв./м3 с ДДС.  Решението беше оповестено в края на юли тази година и стана повод за свикване на извънредно заседание на Асоциацията по ВиК в Бургас.

Прокуратурата оспори 59-процентовото увеличение на цената на водата в Бургас

Според областния управител проф. Мария Нейкова възможностите за намаляване на цената ще се обсъдят през 2023 година, но все още няма уточнена дата. 

Припомняме, че по време на последното заседание на ВиК Асоциацията в Бургас, което се проведе на 8 декември тази година, се очакваше да бъде разгледана обновената инвестиционна програма на местния ВиК оператор, но това така и не се случи.

Становищата на общинските администрации по преработения стратегически документ също не бяха представени. А заседанието завършени с обявяване на частично бедствено положение за територията на четири общини заради компрометирана пречиствателна станция за питейни води към язовир “Ясна поляна“. 

Няма замърсяване на питейната вода в общините Царево, Приморско, Созопол и Средец „Бяха предприети всички необходими действия. Разпоредили сме на РЗИ-Бургас и БАБХ-Бургас да извършат независими един от друг анализи на питейната вода (бел. авт. при изхода на пречиствателната станция).

Показателите отговарят на нормите. Няма отчетено замърсяване в питейната вода“ , поясни проф. Нейкова .

По-рано този месец тя съобщи, че необходимата сума, според данните на директора на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев, за ремонта на компрометираната пречиствателна станция е в размер на поне 15 млн. лева. 

„Този проблем не е решен дълги години. Сега няма как тези пари да се осигурят от Междуведомствената комисия, тъй като се насочват към пострадалите от наводненията и земеделските производителите, които понесоха загуби в Бургаско през септември. Търсят се варианти за финансиране“, каза още областният управител по време на годишния си отчет. 
Станимир Димитров, БТА