Прокурори не откриха афера в ски зона Банско
Прокурори не откриха афера в ски зона Банско / Дарик - Благоевград, архив

Приключи проверката на Окръжната прокуратура в Благоевград по сигнали на природозащитници, които от години търсят отговорност за незаконните сечи и строителство в ски зоната над Банско.

Държавните обвинители в Пиринско не са установили нито едно нарушение или престъпление, изнесено в множеството писмени жалби и материали, изпратени от Коалицията на неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", съобщиха за Дарик.

Основната причина за това е, че разследващият орган винаги се обръща към службите за строителен контрол да проверяват за нарушения на екологичните закони при строителството в ски зона Банско, въпреки че това е в  изключителните компетенции на Министерство на околната среда и водите, коментираха от неправителствената организация.

"В резултат на този манипулативен и вероятно корупционен подход се стига до абсурдни противоречия в резолюциите на прокуратурата. Така на практика прокуратурата заличава следите от нарушения не само на концесионера на ски зоната, но и на службите за строителен контрол и Общината, които през годините са допуснали строителство в Банско, без да са издадени разрешителни по Закона за устройство на територията и Закона за опазване на околната среда, или пък издадените разрешителни са в нарушения на двата закона", посочват от пресцентъра на "За да остане природа в България".

Именно подобни нарушения са довели до унищожаването на над 650 декара от Национален парк "Пирин" над концесионната площ и до заплахи за включване на парка в световното природно наследство в опасност на ЮНЕСКО, категорични са придозащитниците.

С оглед на високия обществен интерес към опазването на Национален парк Пирин, природозащитниците вече са се обърнали към висшестоящата прокуратура с искане разследването да продължи по начин, който гарантира обективност и безпристрастност на проверките за незаконното строителство в защитената територия.