Учени отгледаха Алцхаймер в лаборатория
Учени отгледаха Алцхаймер в лаборатория / Thinkstock/Getty Images

Учени от САЩ са направили пробив в областта на изследванията на болестта на Алцхаймер, успявайки да "отгледат" за пръв път заболяването в лаборатория, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на сп. "Нейчър".

Специалистите от Масачузетската многопрофилна болница са използвали триизмерна култура на базата на гел, за да отгледат човешки нервни клетки в лабораторния условия. Моделът пресъздава "пълния ход на събитията", които водят до развитието на болестта на Алцхаймер.

Получените резултати потвърждават хипотезата от средата на 80-те години на миналия век, че опустошителното невродегенеративно заболяване започва с отлагането на бета-амилоидни плаки в мозъка. Според теорията натрупването на бета-амилоид - протеина, образуващ опасните плаки при болестта на Алцхаймер, отключва поредицата от събития, които в крайна сметка водят до развитието на заболяването.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространеният тип деменция, засягащ над 62 процента от диагностицираните.

Новаторският лабораторен метод крие потенциал за намаляване на времето и разходите за разработването на нови лекарства и премахва необходимостта от тестове върху животни.

Източник: БТА