Масата на Челябинския метеорит е била 503.33 кг
Масата на Челябинския метеорит е била 503.33 кг / БГНЕС

Учени окончателно уточниха масата на най-голямата отломка от Челябинския метеорит, която е изложена в музея в Челябинск - 503,33 кг, съобщи ТАСС.

Небесното тяло е било измерено с електронна везна с висока точност и товароподемност 10 тона. Метеоритът е бил обвит с ленти и е бил измерен три пъти. Полученият резултат е средното число от трите измервания - 503.333 кг. Учените ще повторят измерването след две години, тъй като се очаква масата на отломката да се понижи заради изпарението на остатъчната влага. Възможно е и да се увеличи, ако надделеят процесите на образуване на окиси.

Теглото на Челябинския метеорит беше уточнявано няколко пъти. Веднага след изваждането на отломката от езерото Чебакркул, тя бе претеглена с автомобилен кантар. По време на измерването кантарът се счупи, а някои успяха да забележат отметката 654 кг. От отломката се отдели парче около 100 килограма и водата от него се изпари. През 2014 година поредното измерване отчете 473 кг с отклонение плюс минус 20 килограма. Предпоследното измерване през януари тази година пък отчете 505 килограма.

Учените за две години не успяха да разкрият загадката, свързана с тъмните петна и ивици по Челябинския метеорит, съобщи ТАСС. "Неизвестни са и събитията преди падането на метеорита на Земята, заяви членът на Комитета по метеоритите към Руската академия на науките, член на Международното метеоритно общество и професор от Физико-техническия институт на Уралския федерален университет Виктор Гроховски.

"Учените се опитват да обяснят произхода на тъмните фрагменти в светлото тяло на метеорита с радиация, нагряване, сблъсъци и други фактори, но еднозначно мнение засега няма", отбеляза той. „Има още една загадка, свързана със събития от полета в космоса до падането на отломки на Земята. В доклада, който подготвяме съвместно с японски колеги за конференция в Хюстън през март, се говори за взаимодействие между метеорита и комета. До публикуването на материалите обаче не мога да разкрия подробности".

По думите му, Челябинският метеорит се оказал нееднороден. "Здравината на метеорита е анормално ниска, най-вече в основното му тяло", поясни ученият. „Затова да се говори за експлозията му в атмосферата не е съвсем правилно. По-скоро става дума за разрушаването му. Освен това в зона от основния фрагмент са открити неизвестни на учените минерали, които се нуждаят от продължителни изследвания".

Източник: БТА