/ iStock/Getty Images
Археолозите в Ирак разкриха голяма фабрика за вино, създадена от асирийските царе преди 2700 години, заедно със зашеметяващи монументални кралски релефи.

Каменните барелефи, изобразяващи царе, молещи се на боговете са изсечени в скалите на дълъг почти девет километра напоителен канал във Фаида в Северен Ирак, съобщиха от съвместният екип археолози от Департамента по антики в Дохук и колегите им от Италия.

„Има и други места със скални релефи в Ирак, особено в Кюрдистан, но нито едно не е толкова огромно и монументално като това“, каза италианският археолог проф. Даниеле Моранди Бонакоси.

Три чаши червено вино седмично намаляват кръвното налягане

„Сцените представят асирийския цар, който се моли пред асирийските богове“, каза той, като отбеляза, че е отдадена почит на всички седем богове, включително Ищар, богинята на любовта и войната, която е изобразена яхнала лъв.

В Кинис, близо до Дохук екипът открива гигантски каменни басейни, изсечени в бялата скала, които са били използвани за търговско винопроизводство по време на управлението на Сенахериб, в края на 8-ми или началото на 7-ми век пр.н.е.

„Било е нещо като индустриална фабрика за вино“, каза Бонакоси, добавяйки, че това е първото подобно откритие в Ирак.

„Намерихме 14 инсталации, които са били използвани за пресоване на гроздето и извличане на сока, който след това се е преработва във вино”, поясни ученият.
БГНЕС