31 май е Световният ден без тютюнев дим - ден, в който много групи за защита на здравето повишават осведомеността за опасностите от тютюна, разказва Voice of America (VOA).

Все пак в повечето страни употребата на тютюн намалява. Но не и в Индонезия, където процентът на пушачите в страната нараства, според Световната здравна организация. 

„По мое време тютюнопушенето се смяташе за традиция и случайно занимание за децата по това време. Хората казваха, че ако не пушиш, не си достатъчно мъжествен", споделя мъж в Индонезия.

Доклад на Световната здравна организация изчислява, че през 2022 г. 70% от мъжете в Индонезия са пушили тютюн, сред най-високите проценти в света, в сравнение със само около 2% от жените в страната.

„Мисля, че като част от нашата култура се смята, че пушенето е част от мъжествеността, а също така се изобразява от тютюневата индустрия, че е готино за момчетата да пушат", споделя Оливия Херлинда от Центъра за инициативи за стратегическо развитие на Индонезия, неправителствена организация, фокусирана върху здравни проблеми.

„Поради високите нива на пушене в Индонезия, има и високи нива на рак на белия дроб и други заболявания, свързани със сърцето и белите дробове, като инсулт, исхемична болест на сърцето.“

Тютюнопушенето широко се рекламира в Индонезия с реклами по телевизията, спонсориране на популярни събития, включително спорт, както и музикални фестивали и билбордове. Защитниците на общественото здраве казват, че тези видове реклами от страна на тютюневата индустрия са изправени пред по-строги ограничения в повечето страни.

В доклад на индонезийското министерство на здравеопазването се казва, че здравните разходи от тютюнопушене са три пъти по-високи от сумата, генерирана от данъци върху тютюна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Voice of America (VOA)