/ iStock/Getty Images
Индонезийската полиция прегради улици и постави повече от 400 контролни пункта на островите Ява и Бали, за да накара стотици милиони хора да не излизат от вкъщи в събота, в първия ден от строгите ограничения върху придвижването, обявени заради коронавирусната епидемия.

Положението с епидемията от COVID-19 в Индонезия, която е на четвърто място по население в света, е едно от най-тежките в Азия, предаде Ройтерс. През последните десетина дни беше отчетен ръст на новите случаите. В петък те бяха 25 830, а смъртните случаи за 24 часа - 539.

Чужденци, хванати без маски на Бали, са наказани с лицеви опори (СНИМКИ)

Шефът на националната пътна полиция Исионо съобщи на пресконференция, че се разполагат патрули на 21 места, където обичайно се събират много хора. Улиците, на които има улични сергии и закусвални, ще бъдат затворени от 18 часа до 4 часа сутринта, съобщи той.

Влизащите в сила от 3 юли по-строги мерки - проверки на основанията за пътуване, затваряне на ресторанти и някои работни места, определени като "несъществени" в сегашната ситуация, забрана на спортни дейности на открито - ще важат до 20 юли, но е възможно да бъдат удължени, ако епидемичната обстановка не се подобри.

На най-населения индонезийски остров Ява и на популярния сред туристите остров Бали ще бъдат разположени повече от 21 000 полицаи, както и военни, които ще следят как се изпълняват мерките. Полицията ще прави тестове на случаен принцип и ще контролира спазването на вечерния час. Изключение обаче се прави за ваксинираните пътници, които ще имат право на по-далечни пътувания.

Болниците в Ява са претоварени заради бързото разпространение на варианта Делта. Индонезия ще получи ваксини, дарени й от чужбина, за да се ускори имунизационната кампания. Досега страната разчиташе главно на китайската ваксина "Синовак". Целта е до януари да бъдат ваксинирани 181,5 милиона души, но засега са ваксинирани само 7,6 на сто от тях.
БТА