В демонстрацията на сила ще участват също Китай и Монголия
Руските въоръжени сили се готвят за мащабно военно учение с участието на военни от Китай и Монголия, най-голямата демонстрация на сила от близо 40 години, предаде АП.

Новите супер оръжия на Русия (ВИДЕО)

Маневрите "Восток-2018" през август и септември ще станат безпрецедентни по мащаб, както по размер на обхванатото пространство, така и по численост на участващите войски и командни структури, заяви министърът на отбраната на РФ генерал Сергей Шойгу. По думите му това е най-голямото учение за подготовка на въоръжените сили от времето на "Запад-81". В него ще участват Източният и Централният военен окръг, Северният флот, Въздушно-десантните войски, Далечната и Военнотранспортната авиация, както и подразделения на въоръжените сили на Китай и Монголия.

Шойгу съобщи още, че днес по заповед на главнокомандващия, президента на Руската федерация Владимир Путин, е започнала т.нар. внезапна проверка на бойната готовност във войските на Централния и Източния военен окръг, Далечната и военнотранспортната авиация. По думите на Шойгу преди мащабните маневри "Восток-2018" в източния театър на военни действия се провежда комплекс от 16 специализирани учения.

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

Китай потвърди, че негови военни ще участват в стратегическите учения "Восток-2018" в Русия. Според министерството на отбраната на Китай двете страни организират съвместни учения на полигона Цугол в Забайкалския край от 11 до 15 септември т.г.

Целта е укрепване на руско-китайското стратегическо военно сътрудничество, засилване на потенциала на страните за съвместно реагиране на различни заплахи за сигурността и поддържане на мира, стабилността и сигурността в региона. В Русия ще бъдат изпратени около 3200 военни, над 900 единици въоръжение, 30 вертолети и самолети.

Русия показа нови оръжия на парада в Москва (СНИМКИ/ВИДЕО)

Владимир Путин може да посети един от етапите на "Восток 2018", съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков. "Не изключвам тази възможност", каза той пред журналисти. "Ако президентът вземе такова решение, ще ви съобщим", обеща Песков.
БТА