Привърженици на Кадафи стреляха в Триполи
Привърженици на Кадафи стреляха в Триполи / снимки: Reuters

Привърженици на Муамар Кадафи стреляха по улиците на Триполи, след като лидерът им се закани да се бие до последна капка кръв и да умре като мъченик, но не и да отстъпи пред протестиращите срещу неговата власт, съобщават световните агенции. "Мъже и жени, които обичате Кадафи, излезте от домовете си и напълнете улиците! Излезте от домовете си и ги нападнете в леговищата им", призова самият той своите привърженици.

В столицата избухнаха сражения, след като беше съобщено, че опозицията е превзела град Мисурата. Това е първият голям град в западната част на страната, който преминава под контрола на антиправителствените сили. Шофьорите надуваха триумфално клаксоните, а демонстрантите издигнаха знамената от монархическия период, преди Кадафи да вземе властта.

Междувременно опозицията публикува във Facebook видеозапис, на който се вижда как демонстранти издигат стария флаг и в предградието на Триполи Завия. Друг запис показва как протестиращите строят барикади от циментови блокове и палят автомобилни гуми, за да укрепят позициите си на площад във вътрешността на столицата.

Привърженици на Кадафи стреляха в Триполи
netinfo


Военни части в Североизточна Либия обявиха, че преминават на страната на протестиращите, а малко преди това военните подразделения в община ал Джабал ал Акдар, недалеч от Бенгази, подкрепиха опозицията. "Ние, офицерите и войниците от въоръжените сили в Ал Джабал ал Аджар обявяваме пълното си присъединяване към народната революция", подчерта във видеозапис говорителят на военното командване в тази зона, пише БГНЕС. Той обяви също, че тези военни преминават под заповедите на народа и поемат ангажимента да работят за гарантиране на сигурността на държавните и частните обекти в зоната.

През деня изтребител на либийските военновъздушни сили се разбил близо до източния град Бенгази, след като двамата членове на екипажа го напуснали, отказвайки да изпълнят заповед да бомбардират града. Това съобщава в он-лайн изданието си либийският вестник "Курина", цитиран от Ройтерс. Вестникът се позовава на полковник от въздушната база край Бенгази, според когото пилотът и неговият помощник скочили с парашути и оставили произведения в Русия самолет "Сухой-22" да катастрофира.

Либийското посолство в Австрия осъди "употребата на прекомерно насилие срещу мирните демонстранти" и обяви, че представлява интересите на либийския народ. То изрази съболезнования към семействата на убитите и призова световната общност да вземе конкретни мерки, за да предотврати нови жертви.

Демонстрантите в Бенгази обявиха, че вече се чувстват в достатъчна безопасност и предадоха оръжията си на организаторите на протестите, които ги върнаха в сградите на Върховния съд, прокуратурата и някои лагери, предава БТА. Ситуацията в града се стабилизира, след като военните части, които бяха изпратени да се разправят с демонстрантите, в крайна сметка преминаха на тяхна страна. В сблъсъците обаче загинаха стотици цивилни.

В районите източно от Бенгази обстановката е почти пасторална, предаде Ройтерс. В този район практически не се забелязват признаци на бунта срещу Кадафи. Няма и следа от присъствие на военни или полиция. Офицерите от гарнизона в Тобрук все още са с униформа, но вече са част от движението срещу режима в Триполи, посочва агенцията.

Привърженици на Кадафи стреляха в Триполи
netinfo

Междувременно неидентифициран нападател е застрелял турски работник на строителен обект близо до либийската столица Триполи, съобщи на сайта си частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от Ройтерс.

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу заяви на пресконференция, че е получил сведения, че турчин на име Юнус Емре Челик е починал край Триполи, предаде БТА. Той обаче не даде повече подробности за обстоятелствата около смъртта на турския работник.

Британец, работещ в петролната индустрия в Либия, който заедно с други 300 души е в изолиран в лагер в източната част на страната, призова британското правителство да ги спаси, предаде Ройтерс. Джеймс Коул заяви в телефонно интервю за Би Би Си от лагер в източния пустинен район Амал, че въоръжени хора от близките селища откраднали автомобилите и повечето от продоволствията им.

"Всеки ден живеем в страх за живота си, тъй като местните са въоръжени, кошмарно е", каза той. По думите на Коул местни жители с автомати просто идвали и вземали каквото си поискат.

Източна Либия беше арена на бунт срещу властта на Муамар Кадафи през 1996 г. През тази година в затвора в Триполи настана клане, в което бяха убити много затворници от района на Бенгази. И тогава, както и при сегашните протести, Кадафи използва изтребители срещу опозицията в Джабал ал Акдар.

Привърженици на Кадафи стреляха в Триполи
netinfo