Опрощаваме иракския дълг?
Опрощаваме иракския дълг? / netinfo

България, Словения и Полша ще се съгласят да опростят 80 на сто от дълга на Ирак към тях. Това съобщи иракският финансов министър Баян аз-Зубайди, цитиран от агенция Ройтерс.

Той е направил това изказване при откриването на международна конференция за бъдещето на Ирак в египетския курорт Шарм ел Шейх, на която участва и министърът на външните работи Ивайло Калфин.

В реч при откриването на конференцията иракският премиер Нури ал- Малики е призовал всички страни да опростят дълговете към страната му. Ирак дължи около 50 милиарда долара предимно на Саудитска Арабия, Русия и Китай. Според иракския министър на финансите аз-Зубайди тези дългове са натрупани предимно в ирано-иракската война през 80-те години.

От българското Министерство на външните работи обаче веднага опровергаха изказването на финансовия министър на Ирак. Говорителят на външното ми ведомство Димитър Цанчев категорично заяви, че при своите срещи в Египет ръководителят на българската делегация Ивайло Калфин „не е поемал никакви ангажименти за опрощаването на дълга към България”.

Според Цанчев в момента единствено текат технически разговори за „уточняване на точния размер на дълга, тъй като липсва документация”.

Към момента задълженията на Ирак към България се оценяват на един милиард долара и седемстотин милиона долара. 52 държави вече опростиха между 80 и 100 процента от иракските задължения, натрупани по времето на Саддам Хюсеин. Най-голям е иракският дълг към Саудитска Арабия, който надхвърля на 20 милиарда долара.

Русия, която има да получава най-малко 8 милиарда долара, засега отказва да направи подобен жест. През декември 2003 година Владимир Путин обеща да опрости 65 на сто от задълженията, но Москва обвързва редуцирането на дълга с връщането на концесиите за добив на петрол, сключени по времето на управлението на партията на Саддам.

Форумът на Международния пакт с Ирак, който се провежда в Шарм ел-Шейх, Египет, бе открит от египетския министър на външните работи Ахмед Абулгейт в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, иракския премиер Нури ал-Малики, държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. В срещата участват над 30 страни.