/ gettyimages
В четвъртък Общото събрание на ООН поиска от Русия "спешно да изтегли своя военен и друг неоторизиран персонал" от украинската атомна електроцентрала "Запорожие" и да я върне под пълния контрол на украинските власти.

193-членното Общо събрание прие резолюцията с 99 гласа "за", 9 "против" и 60 "въздържал се", пише Reuters.

Запорожската централа, най-голямата в Европа, беше превзета от Русия малко след като тя започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Тя е спряна, но се нуждае от външно захранване, за да поддържа ядрения материал хладен и да предотврати разтопяване.

В речта си преди гласуването посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица призова страните да гласуват в подкрепа на резолюцията, като заяви "Ние дължим това на бъдещите поколения. Трябва да гарантираме, че ужасите на ядрените катастрофи няма да се повторят."

По време на войната Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че обстрелват централата и прекъсват електропроводите. Украйна отхвърли руските обвинения, като заяви, че не е атакувала ядрени съоръжения.

Резолюцията на ООН "призовава за незабавно прекратяване на атаките от страна на Руската федерация срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна, които увеличават риска от ядрена авария или инцидент във всички ядрени съоръжения на Украйна".

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви пред Общото събрание преди гласуването, че целта на резолюцията е "да се опита да популяризира фалшивия западен разказ за източника на заплахите за ядрените
съоръжения в Украйна".

Той вдигна в Общото събрание това, което според него е отломка от украински дрон, използван за атака срещу електроцентралата в Запорожие на 7 април. Украйна отрича да стои зад атаките с дронове, за които говори Полянски.

През първата година на войната Русия беше изолирана дипломатически на няколко пъти, когато почти три четвърти от Общото събрание гласуваха многократно за осъждане на нахлуването на Москва в Украйна и за изтегляне на войските ѝ.

Приетата в четвъртък резолюция отново изисква от Русия "незабавно да прекрати агресията си срещу Украйна и безусловно да изтегли всичките си военни сили".

Общото събрание е в центъра на действията на ООН по отношение на Украйна, тъй като 15-членният Съвет за сигурност е парализиран от Русия, която има право на вето заедно със САЩ, Китай, Франция и Великобритания.

Съветът за сигурност проведе десетки заседания по въпросите на Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Reuters