/ iStock/Getty Images
Нидерландският медиен регулатор даде разрешение за излъчване на независимата руска телевизия "Дожд", съобщи самата медия, цитирана от Франс прес.

След като руските сили нахлуха в Украйна, телевизия "Дожд" бе принудена да прекрати дейността си в Русия, като екипът ѝ се установи в Латвия.

Русия обяви за федерално издирване български журналист

Латвийските власти обаче обвиниха създадената през 2010 г. медия, че е нарушила законодателството на Латвия. Властите на балтийската страна заявиха, че телевизията е изпращала помощи на руски войници, които се сражават в Украйна, че е представяла Крим като част от Русия и че не е гарантирала превод на продукцията си на латвийски език. "Дожд" отхвърли тези обвинения и обеща, че ще се обърне към правосъдието, за да защити репутацията си.

"Телевизия "Дожд" получи европейски лиценз за излъчване. Той бе предоставен от нидерландския медиен регулатор и е за срок от пет години", заяви руската медия в социалната мрежа "Телеграм".

„Репортери без граници“: Над 1600 журналисти са убити за 20 години по света

Офисите и студиото на "Дожд" ще бъдат преместени в Амстердам, въпреки че известен брой служители ще останат в Латвия, която е от голямо значение за редакционната стратегия на телевизията, се казва още в изявлението на медията.
Божидар Захариев/БТА