/ БТА
Двадесет и два плажа и яхтено пристанище "Марина Диневи" ще получат отличието "Син флаг" тази година, предаде кореспондентът на БТА Павлина Живкова. Церемонията за връчване на отличията ще се проведе във ваканционно селище "Албена" като част от програмата на курорта по случай 55 години от създаването му. Това съобщиха от "Албена". От там допълниха, че плажната ивица на ваканционното селище ще бъде отличено с международното отличие "Син Флаг" за 28-и пореден път.

Отличието се връчва от Световната фондация за екологично образование и е атестат за усилията, които курортът полага за чистотата на водата, прилежащите съоръжения, безопасността, екологията и цялостното управление на зоната.

За изпълнението на високите и стриктни критерии следят експертите от съвета на Българско движение "Син флаг", като всеки кандидат преминава през дълга предварителна атестация. Правят се също регулярни и изненадващи проверки от организацията, за да се гарантира сигурността на плажуващите и на околната среда, допълват още от "Албена". 

Официалната церемония за връчване на отличията "Син флаг" за Сезон 2024 ще се проведе на 22 май, от 11:00 ч. в Maritim Hotel Paradise Blue

От комплекса припомнят, че от миналата година на територията му работи вътрешноведомствена лаборатория за изследване качеството на морската и питейна вода, както и на водата в басейните.

Функционира и лаборатория за изследване качеството на храните, влизащи в комплекса, за да се гарантират в максимална степен сигурността и здравето на гостите. Лабораториите допълват задължителния и регулярен контрол от страна на отговорните държавни институции.    

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Живкова/БТА