/ Guliver/Getty Images
Диви животни по целия свят се смаляват заради глобалното затопляне, но бозайници, живеещи край градове наедряват, както на тегло, така и на дължина, съобщи Сайънс алърт.

Откритието на учени от Музея на Флорида е неочаквано. Градската среда с изобилието от цимент и бетон може да е много по-топла, а при високи температури бозайниците стават по-малки заради енергийна ефикасност. Този принцип в биологията е известен като Бергманово правило.

Учените откриха кои са най-уязвимите към коронавирус животни

Факторът, който противодейства на Бергмановото правило, е храната. В градовете с голямо население и около тях има много хранителни отпадъци, а хищниците са по-малко. В тях повечето изследвани видове, като койоти и еноти, стават по-едри, вместо да се смаляват заради топлината.

Старателното измерване на повече от 100 вида от Северна Америка от музейни колекции, събирани 80 години, показа, че причината не е градската температура. Увеличаването на теглото и размера е сред бозайниците, които живеят близо до много хора.

Това се отнася също за елени, гризачи, прилепи и други бозайници.

Учени: Забраната на фреоните ще забави глобалното затопляне

"Урбанизацията е новият нарушаващ фактор на естествената среда, който не е съществувал преди 1000 години. Важно е да признаем, че има огромно въздействие", каза Робърт Гуралник от Музея на Флорида.

Според други изследвания, по-големи в градовете стават и насекомите. При тях по-дългите разстояния изискват по-големи крила. 
БТА