Леонид Михелсон (в средата)
Леонид Михелсон (в средата) / БГНЕС
Газовият магнат Леонид Михелсон обикновено е забелязван да прави сделки и да се среща с президента Владимир Путин, но днес най-богатият човек в Русия представи нов московски център за изкуства.

GES-2 в централна Москва, финансиран от фондацията на VAC на Михелсон, е разположен във вековна електроцентрала, която се препроектира с голяма помпозност от италианския "звезден архитект" Ренцо Пиано.

Огромното пространство е предвидено за галерии, кафенета и арт изложения и трябва да отвори врати през септември 2020 г., каза Михелсон на пресконференция. Милиардерът обиколи мястото, подобно на катедрала, в понеделник, придружен от дъщеря си Виктория и 82-годишния Пиано.


Русия вече има две милиардерки



По време на пресконференцията Пиано разказа, че когато двамата видели за първи път електроцентралата, той казал на Михелсон, "че трябва да купи всички сгради наоколо, за да ги събори и да остави светлина да залее мястото".

„И той го направи“, каза Пиано. "Собственикът е добър човек."

На брега на река Москва, мястото запазва оригиналната структура от 1907 г. на електроцентралата, която е захранвала Кремъл с електричество, но която вече ще има слънчеви панели на покрива, за да консумира по-малко енергия. До нея има брезова горичка.

Елитните частни клубове за богаташи, за които никой не говори (ВИДЕО)


Богатството на Михелсон е оценено на 27,3 милиарда долара, най-голямото в Русия, според класацията на Форбс за 2019 г.

Той е основател и шеф на „Новатек“, най-голямата частна газова група в Русия, която в момента е под американски санкции, и акционер в нефтохимическа компания.

"Аз съм изградил много неща в живота си, но този проект е най-важният за мен", каза Михелсон пред журналисти.

Запален колекционер на изкуства, Михелсон притежава произведения на Франсис Бейкън, Амедео Модилиани, Герхард Рихтер и други, на стойност 200 милиона долара, които ще намерят своето място в GES-2.

Много руски милиардери управляват свързани с изкуството благотворителни организации, имат значителни приноси в западните културни институции или подкрепят и купуват изкуство за руски музеи.
 
БГНЕС