Футболисти от отбора на Банджул, столица и четвърти по големина град в Гамбия, изричат последните си молитви за своите съотборници, които загубиха живота си, опитвайки се да стигнат до Европа, пише Voice of America (VOA).

Шарифо Сане е един от тях. Той загуби живота си, опитвайки се да пресече Атлантическия океан, за да стигне до Европа.

Приятел на семейството казва, че Сане е намерен да лежи мъртъв след рутинно почистване на лодката, с която се е опитвал да отплава.

Имиграционният отдел на Гамбия казва за Voice of America (VOA), че през 2023 г голям брой хора са напуснали страната, много от тях са починали по време пресичането на Атлантическия океан.

Правителството все още не е публикувало официалния брой на загиналите.

Западащата икономика на страната кара много млади хора да търсят по-добър живот и да предприемат рискованото пътуване до Европа. Дори и образованите хора в малката африканска страна не получават достатъчно, за да издържат семействата си. В Гамбия има висока степен на бедност, на детска смъртност, липса на инфраструктура, медицински ресурси и образование.

Но някои, които са стигнали да Европа, са се върнали. Те са се обединили в сдружението „Младежи срещу незаконните миграции“.

Сега се надяват да се преборят с кризата, като обучават младите хора на компютърна грамотност.

Основателят на сдружението разказва за преживяванията си близо до смъртта. Според него никой не казва какво предстои, ако поемеш по пътя на бягството. „Това не е правилният начин да излезем от кризата. Ако сме тук, поне ще се грижим за децата си“, казва мъжът.

 
Voice of America (VOA)