Лекарите са оптимисти за възстановяването на простреляния конгресмен в САЩ
Лекарите са оптимисти за възстановяването на простреляния конгресмен в САЩ / снимки: Reuters

Лекарят, който лекува простреляната в главата Габриел Гифърдс, член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, каза, че е оптимистично настроен относно нейното възстановяване, предаде Ройтерс. "Тя е в критично състояние", каза д-р- Питър Рий. "Неврохирурзите приключиха операцията й и мога да ви кажа, че в настоящия момент съм голям оптимист за възстановяването. . . тя изпълнява команди", каза лекарят на пресконференция в Университетския медицински център в Тусон.

42-годишната демократка в трети мандат в Камарата бе транспортирана по въздуха до болница в града, след като мъж откри огън с автоматично оръжие по група хора около Гифърдс, преди да бъде обезвреден и арестуван, и я рани тежко.

Президентът на САЩ Барак Обама окачестви като "невъобразима трагедия" стрелбата по време на среща на Габриел Гифърдс с избиратели в Тусон, Аризона, предаде АП. По думите му "такъв безсмислен и ужасен акт на насилие няма място в свободното общество". АП съобщи, че президентът Обама е пратил на място директора на ФБР да наблюдава разследването.

Сенаторът Джон Маккейн от Аризона, откъдето е избрана и простреляната Гифърдс, назова случилото се ужасна трагедия, която е потресла него и нацията. Маккейн, който в момента е на посещение в Колумбия, добави, че отправя молитви за пострадалите и за техните семейства.

Новоизбраният председател на Камарата на представителите Джон Бейнър обяви, че нападението срещу "човек, който служи, е нападение срещу всички, които служат" на обществото. Той добави, че актове и заплахи за насилие срещу публични представители нямат място в американското общество.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано също изрази дълбоката си скръб от нападението в Тусон и го заклейми остро. По думите й нейното ведомство е предложило всякаква помощ на ФБР и на шерифството в окръг Пима, Аризона, които водят разследването.

Барак Обама съобщи, че убитите са петима, сред които федералният съдия Джон Рол и 9-годишно момиче. Си Ен Ен цитира представител на шерифството в окръг Пима, където е станало престъплението, според когото убитите са шестима измежду 18 засегнати от стрелбата.

Федералните власти установиха, че нападателят се казва Джаред Локнър, на 22 години от Тусон. Той е използвал полуавтоматичен пистолет с удължен пълнител. Подходил е към Гифърдс отзад и е произвел най-малко 20 изстрела по нея и околните, съобщи електронната медиа Ем Ес Ен Би Си, позоваваща се на официални лица и очевидци.

Стрелецът от Тусон, Аризона, е имал "проблемно минало". Това съобщи на пресконференция Кларънс Дъпник, шериф на окръг Пима, предаде Ройтерс. Той добави, че властите издирват втори мъж, вероятен съучастник на арестувания нападател. По думите на шерифа, заподозреният вероятно не е действал сам. Дъпник добави, че арестуваният младеж не е "душевно болен", но е "нестабилен". Шерифът подчерта, че стрелецът е бил повален на земята и обезвреден от двама"смели мъже".

След установяването на името на задържания Джаред Локнър аризонската полиция и агенти на ФБР бързо са открили материали, поместени от него в интернет, предаде ИТАР-ТАСС. В блога на 22-годишния младеж, който живее на пет минути с кола от местопрестъплението, има оставено послание, в което той се прощава с приятелите си и ги моли да не му се сърдят, допълва БТА.

Съдържанието на видеофайловете показва, че Локнър е силно обезпокоен от равнището на образованието в САЩ, от състоянието на щатския долар и от поправките в конституцията. "Заради ратификацията на поправките не мога да имам доверие на настоящото правителство. То контролира граматиката и по този начин насажда надзор върху умовете и промива мозъците на народа", казва в частност Локнър. Той се самоназовава "наемен войник" и признава, че сред любимите му книги са "Моята борба" на Адолф Хитлер и "Комунистическият манифест" на Маркс и Енгелс, съобщава ИТАР-ТАСС.

Габриел Гифърдс е известна във Вашингтон като умерен политик, заемащ центристки позиции, отбелязва ДПА. Гифърдс току-що бе положила клетва за трети двугодишен мандат в Конгреса на САЩ, след като изпревари с 4000 гласа републиканския претендент Джеси Кели, издигнат от консервативното Чаено парти.

Гифърдс влезе в Конгреса през 2007 г., след като бе най-младата жена в законодателното събрание на щата Аризона. Преди това тя ръководеше семейния бизнес с гуми, който по-късно продаде на Гудиър. 

Гифърдс е единственият член на Конгреса, женен за действащ военнослужещ и много от нейните законопроекти са посветени на военни проблеми. Съпругът й - капитанът от ВМС Марк Кели - е астронавт от НАСА, определен за командир на последния полет на космическата совалка през април. Неслучайно Гифърдс е откровен застъпник на програмата за овладяване на Космоса - тя дори оглавяваше подкомисията за аеронавтика и космически изследвания в досегашния състав на Конгреса.

Като представител на част от щата Аризона, граничеща с Мексико, Гифърдс е привърженик на реформата на имиграционната система. Тя се бори за изпращане на допълнителни подкрепления на Националната гвардия по границата и подкрепяше усилията за ограничаване на наркотрафика.

Гифърдс бе критикувана за това, че застана зад плана на Барак Обама за здравна реформа и на мерките му за стимулиране на икономиката. По ирония на съдбата тя стана жертва на собствената си подкрепа на правото на американците да притежават оръжие, отбелязва ДПА.

БГНЕС цитира няколко факти и цифри за мястото на огнестрелните оръжия в американското общество след атентата, на който стана жертва американска парламентаристка от Аризона.

- В обръщение в САЩ има най-малко 200 милиона оръжия за 300 милиона жители. Приблизително 45% от американските домакинства притежават поне едно.

- През 2008 г. американските производители на оръжия са произвели 1,4 милиона пистолета, 432 000 револвера, 1,6 милиона карабини, 753 000 пушки и 176 000 други огнестрелни оръжия. Едва 245 000 от тези оръжия се изнасят - показват най-новите статистики на Федералната служба за контрол върху алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия (ATF).

- Огнестрелните оръжия са отговорни за около 30 000 смъртни случая всяка година в САЩ - от които повече от половината самоубийства и над 10 000 убийства. Според кампанията Брейди (срещу оръжията) всеки ден в САЩ 300 души биват убивани или ранявани с огнестрелно оръжие. Сред тях всеки ден 67 малолетни получават наранявания и девет са убити. Националната оръжейна асоциация (NRA - подкрепяща притежаването на оръжия) оспорва тези цифри и твърди, че рискът едно дете да умре от случаен изстрел е едно на един милион.

- Според кампанията Брейдли оръжията струват 100 милиарда долара на американското общество всяка година в загубени доходи заради смъртни случаи, медицински разходи и грижи за ранените, както и съдебни разходи за наказание на престъпниците и за престой в затвора на осъдените.

- От 1994 г. федерален закон налага на собствениците на оръжейни магазини да проверяват миналото на всяко лице, придобиващо оръжие. Забранено е на осъдени за престъпление, наркомания, замесени в семейно насилие и на лица с умствена изостаналост да купуват оръжие.

- Правилата са различни за различните щати. Някои, но не всички, забраняват продажбата на непълнолетни или налагат срок за размисъл преди покупката, за да се ограничат действия по емоционални подбуди. Други предвиждат специално обучение и вписване в регистър, преди издаване на разрешение за носене на оръжие.