ЕК призовава към по-сериозни действия за интеграция на ромите
ЕК призовава към по-сериозни действия за интеграция на ромите / снимка: DarikNews.bg, архив

В доклад, който бе приет днес, Европейската комисия призова държавите членки да приложат националните стратегии за подобряване на икономическата и социалната интеграция на ромите в Европа, които наброяват между 10 и 12 милиона души.

Одобрената от европейските лидери рамка на ЕС за тези стратегии определя четирите области, в които са необходими национални усилия за подобряване на интеграцията на ромите: достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване. За първи път всички държави членки се ангажираха да разработят единен подход в четирите области на политиката и представиха национални стратегии, с които да се постигне напредък в тези приоритетни области.

В днешния доклад ЕК заключава, че държавите членки са положили усилия да изготвят всеобхватен подход за интеграция на ромите. Въпреки това в доклада на Комисията се изтъква, че са необходими много повече усилия по отношение на гарантирането на
достатъчно финансиране за приобщаването на ромите, установяването на механизми за наблюдение и борбата срещу дискриминацията и сегрегацията.

В стратегиите си всички държави членки признават необходимостта от намаляване на дистанцията между ромите и останалото население в четирите ключови области, определени от Европейската комисия. Повечето държави членки представиха конкретни мерки за това по какъв начин възнамеряват да постигнат договорените цели.

Добрите примери включват насърчаване на приобщаването на ромите в образованието в Словения, Испания и Финландия; програми за повишаване на заетостта в България и Испания; подкрепа за достъпа на ромите до здравеопазване в Унгария, Ирландия и Румъния и мерки за подобряване на жилищните условия във Франция и Унгария.

Разпространен днес от Агенцията за основните права доклад за ситуацията на ромите в 11 държави членки показва, че един от трима участвали в допитването роми е безработен, 20 % нямат здравна осигуровка, а 90 % живеят под границата на бедността, пише БТА. Мнозина са обект на предразсъдъци, липса на толерантност и социално изключване в ежедневието си. Те са маргинализирани и живеят основно в изключително бедни социално-икономически условия.

Правителствата пропускат възможности за по-високи приходи и производителност, тъй като потенциалният човешки ресурс би могъл да остане неоползотворен. Във време на криза е още по-наложително да се осигури по-добра икономическа и социална интеграция на всички граждани на ЕС, но за да бъде тя ефективна са необходими общи усилия на всички нива, за да бъдат преодолени различните причини за изключването. Проучване на Световната банка показва, че пълната интеграция на ромите може да допринесе с около 0,5 млрд. евро годишно за икономиките на някои държави чрез подобряване на производителността, намаляване на социалните разходи и повишаване на постъпленията от данъци.