Европейската комисия съобщи, че е избрала 107 проекта за транспортна инфраструктура в ЕС, към които насочва над шест милиарда евро безвъзмездни европейски средства. Над 80 на сто от финансирането ще бъде за шосейни проекти, железопътни линии, вътрешни водни и морски пътища. Проектите ще помогнат за облекчаване на движението по направленията, използвани за търговия с Украйна.

Ще бъде подкрепено строителство по тунела "Бренер" (между Италия и Австрия), за развитието на железница между трите балтийски държави и Полша ("Рейл Балтика"), изграждането на пътен участък между Германия и Холандия. Морските пристанища в Ирландия, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Холандия и Полша ще получат финансиране за изграждане на точки за зареждане с ток на плавателни съдове. За водни пътища между Франция и Белгия, както и за вътрешните пристанища по реките Дунав и Рейн, също ще бъдат осигурени европейски средства.

ЕК удължава ограничителните мерки за земеделския внос от Украйна

Предвижда се ЕС да подкрепи въвеждането на Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS) по линии в Чехия, Дания, Германия, Франция, Австрия и Словакия. Няколко държави ще получат средства за управлението на въздушното движение.

Комисията заяви по-рано, че полага усилия за решаване на проблемите по европейската транспортна мрежа, свързани с износа на украински земеделски стоки. ЕК отчете, че в някои страни вносът от Украйна създава затруднения за европейските превози, особено след намаляването и възможното прекратяване на договорката за износ на украинско зърно през Черно море заради поведението на Русия.

Николай Желязков/БТА