/ Thinkstockphotos
От всички страни в ЕС в България медиите са най-малко свободни. По този показател страната ни е по-зле дори от Западните Балкани, констатира годишната класация на „Репортери без граници”.

Сред 180 –те държави включени в Световния индекс за свобода на словото, България се намира на 111- то място – между Боливия и Централноафриканската република.

Над 40% от журналистите оценяват свободата на словото у нас като "лоша"


Частта в доклада, посветена на България е озаглавена „Непрозрачни и корумпирани”. В него се посочва, че правителството подкупва медии със средства от фондовете на ЕС, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Заради увеличилите се заплахи и нападения срещу журналисти докладът отчита, че да си журналист в България е опасно.

През юли 2017: Нападнаха журналиста Иво Никодимов (ВИДЕО)

В доклада се посочва, че България продължава да пада в класацията, снижавайки се с две места и е на най-ниска позиция от всеки друг член на Европейския съюз.

Въпреки, че в момента страната ни председателства Съвета на ЕС, тя е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза.

Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси е широко разпространено, констатира документът. В него се споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение в България.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още докладът.

През октомври 2017: Журналисти на протест в защита на свободата на словото

В класацията за свобода на медиите са включени 180 държави. На първо място е Норвегия, следвана от Швеция, Холандия и Финландия. В дъното й е Северна Корея. България е на 111- та позиция.

Ситуацията в 21 страни е определена като "много сериозна", което е рекордно число. Новините за свободната журналистика са по-скоро лоши. Свободата на печата в света е намаляла през миналата година и омразата към журналистите, която се засилва в Европа и Съединените щати, е заплаха за демокрациите, отчита докладът.