Над 40% от журналистите у нас оценяват свободата на словото в България като "лоша", а близо 30% като "много лоша". Това сочат резултатите от четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото от Асоциацията на европейските журналисти-България. Тази година то е под мотото "Журналистика без натиск".

Днес бе представен и доклад за условията на труд и развитието на журналистическата професия, изготвен съвместно с екип на Фондация "Медийна демокрация".

Депутат от ГЕРБ с недопустими оценки за работата на журналист от NOVA

"Голямото завръщане на политическия натиск" - така над 200 журналисти, участвали в проучването, усещат медийната среда през 2017 г. Двама от всеки трима заявяват, че знаят за случаи на оказван натиск върху техен колега. А 92% вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление.
 
"Основен герой са отново политиците, които според участниците в анкетата имат най-голямо влияние в определяне на медийния дневен ред", заяви Илия Вълков - журналист и член на АЕЖ-България.
 
Антон Тодоров се извини на Виктор Николаев

За голямо съжаление все по-често журналистите са подлагани на различни форми на натиск - и външен, и вътрешен натиск.

Заплахи, изнудване, разпространение на клевети - така, според изследването, политици, държавни и общински институции повлияват на редакционните решения. Следствие от това е автоцензурата. "Дори няма нужда някой да им казва какво да пишат, те както сами казват - ние си знаем как да реагираме в една или друга ситуация", споделя пред БНТ и Орлин Спасов от Фондация "Медийна демокрация".

За поредна година монополизирането на медийната среда и непрозрачната собственост са откроени като най-проблемните сфери от анкетираните журналисти.