България може да загуби милиарди евро от ЕС в резултат на корупция
България може да загуби милиарди евро от ЕС в резултат на корупция / netinfo

България рискува да изгуби милиарди евро помощ от Европейския съюз, предназначена за модернизиране на пътища, ж.п.линии и пристанища, в резултат на корупция и лошо управление на предприсъединителните фондове, пише в днешния си брой в. "Файненшъл таймс".

Най-бедният член на съюза вече е на път да загуби най-малко 600 милиона евро от предприсъединителните фондове след силно критичния доклад на Европейската комисия, който се очаква да бъде приет от външните министри на ЕС тази седмица, пише вестникът.

В информацията е цитиран Огнян Шентов, председател на управителния съвет и основател на Центъра за изследване на демокрацията, според когото ако България иска да догони централноевропейските страни членки на ЕС, инфраструктурните проекти трябва да бъдат изпълнени в определения срок. "В противен случай чуждите инвестиции ще се забавят, а стоките ще пътуват през Румъния и Гърция", посочва Шентов.

Няколко неотдавнашни случая изтъкнаха необходимостта за подобряване на управлението на инфраструктурните проекти, се отбелязва в информацията.

Вестникът припомня, че "в усилие да отрази критиките на ЕС и да ускори процедурите по усвояване на фондовете" правителството назначи Меглена Плугчиева за нов заместник министър-председател, отговарящ за управлението на еврофондовете.

За българската корупция се говореше още от 90-те години, говорят и днес. Ако някои смятат, че тя може да бъде доведена до нивото в останалите страни от ЕС - грешат. В балканските страни исторически съществуват проблеми с корупцията, коментира руското издание „РБК Дейли“.

Нивото на корупция в България е достигнало критично равнище, но въпреки това правителството на страната не прави нищо за подобряване на ситуацията. Тези данни се съдържат в доклада на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда. В качеството на наказание за липсата на ентусиазъм в борбата срещу корупцията ЕК възнамерява да блокира около 610 милиона евро, предназначени като помощ за София. Под заплаха се оказаха също така и очакванията на страната да се присъедини към Шенгенската зона през 2011 г.

Анализаторите заявяват, че ударът по българската икономика ще бъде силен, но не смъртоносен, плановете на страните-кандидатки, които още не са влезли в Еврозоната, ще се окажат заплашени от провал, пише „РБК Дейли“.