/ iStock/Getty Images
След като германският канцлер Олаф Шолц говори открито миналата седмица за необходимостта от взаимно признаване на Сърбия и Косово, като първият европейски служител, който изрично заяви това, тази формулировка беше включена в доклада на Европейския парламент за Сърбия, приет във вторник от комисията по външни работи на ЕП AFET) с 50 гласа „за“ и пет „против“. Наред с поканата към Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Руската федерация, това е основното послание на новия документ, за който всъщност последната дума ще бъде казана на пленарната сесия на Европейския парламент следващия месец, която ще приеме формата на резолюция. Дотогава могат да бъдат внесени нови изменения в този доклад, но информираните не очакват съществени промени в него, пише белградската „Политика“.

Докладчикът на ЕП за Сърбия Владимир Билчик заяви, че е имало „трудни преговори по текста“, че е „оценена ролята на Белград в диалога“ и че неговата оценка е, че Прищина „не е била конструктивен партньор“ през последните месеци . „Не съм доволен от споменаването на взаимното признаване в доклада, но мнозинството в Европейския парламент признава независимостта на Косово и политическото решение на мнозинството беше да го отразим в текста. Бих искал да обясня на обществеността в Сърбия, че ЕП не взема решение за признаването на Косово. В момента не виждаме никакви стъпки към признаването на Косово от петте държави членки, които не го признават“, отбеляза Билчик след приемането на доклада в AFET.

На въпрос дали това са нови условия за Сърбия, министърът на европейската интеграция на западната ни съседка Ядранка Йоксимович отговори, че това са нагласи, които се знаят отдавна. „Това са мнения на някои държави, които не са представени за първи път, но това е концепция на Европейския съюз. В ЕС има статутна неутралност, защото има пет държави, които не признават т.нар независимо Косово и следователно документите и нашата рамка за преговори са неутрални по статут и няма искане за взаимно признаване. Това би било напредък в очакването как ще приключи процесът на диалог, а в документите и преговорната рамка ясно е записано, че той ще завърши с цялостно споразумение за нормализиране на отношенията, което трябва да доведе до редица изпълнени по-рано по-малки споразумения, за които говори канцлерът Шолц в Белград“, заяви министърът пред „РТС“.

Билчик посочи също, че тазгодишният доклад за Сърбия показва ясно, че „бъдещето на Сърбия е в ЕС“, че „перспективата за членство на страната в ЕС е много ясна“, но също така, че трябва да бъде постигнат „решителен напредък“ по този път.