Британската кралица обяви законодателната програма на правителството
Британската кралица обяви законодателната програма на правителството / снимки: Reuters

Кралица Елизабет Втора заяви, че британското правителство планира да реформира Камарата на лордовете и да въведе преки избори за нейните членове, предаде Асошиейтед прес.

Опитите за реформиране на съществуващата от 700 години горна парламентарна камара, която не е изборен орган, създават главоболия на британските лидери от десетилетия, а лордовете не са склонни да се съгласят на промени. Камарата не изработва закони, но може да прави промени в законодателството.

Кралицата каза при обявяването на законодателната програма на правителството, че планираната реформа предвижда намаляване на състава на Камарата на лордовете и въвеждане на избори за попълването й, посочва БТА. В момента камарата има 782 членове.

Тя заяви също, че министър-председателят Дейвид Камерън ще издигне като свой приоритет стабилизирането на икономиката и възнамерява да отдели търговските операции на банките от по-рисковата инвестиционна дейност.

"Първият приоритет на моите министри ще бъде намаляването на дефицита и възстановяването на икономическата стабилност", каза Елизабет Втора в словото си, произнесено в Камарата на лордовете.

По думите й правителството възнамерява да отдели търговските операции на банките от по-рисковата инвестиционна дейност.

Законодателните планове на управляващите предвиждат също допускане за първи път на телевизионни камери на някои съдебни заседания, създаване на нова агенция за борба с престъпността по подобие на ФБР и ограничаване на броя на делата за клевета, които могат да завеждат чужденци в британските съдилища.

Спорните планове, предвиждащи да се позволи на британските служби за сигурност да шпионират комуникацията на гражданите в интернет, обаче ще бъдат публикувани само под формата на проект.

Британската кралица обяви законодателната програма на правителството
netinfo