Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън се бори за укрепване на лидерството си след бунт на депутати от неговата собствена партия заради разкритията, че по време на локдауните в Англия на Даунинг стрийт 10 е имало партита, докато на обикновените хора не се разрешаваше да се събират, предаде Ройтерс.

Зачестиха призивите към Джонсън да подаде оставка само три години след като неговата Консервативна партия спечели най-голямото мнозинство в парламента от 30 години насам и след като дълго време Джонсън се хвалеше, че е осъществил Брекзит.

Премиерът вече на няколко пъти се извини заради партита. Той каза, че за много от тези събирания дори не е знаел нищо. А на парти на 20 май 2020 г. той е присъствал, но заяви, че мислел, че става дума за работна среща.

За да предизвикват оспорване на лидерството на Джонсън 54 от 360-те депутати от Консервативната партия в парламента трябва да напишат писма, в които да изразят недоверието си към него. Писмата се адресират до специална парламентарна комисия, която разглежда този въпрос. Сега 20 депутати, които спечелиха места в парламента на изборите през 2019 г. планират да пратят подобни писма до комисията, пише в. "Телеграф".

Анализ на в. "Таймс" пък показва, че 58 консервативни депутати са разкритикували досега Джонсън, но дали всички те ще пратят писма до специалната комисия не става ясно. Писмата са поверителни и единствено председателят на тази комисия знае колко е точната им бройка.

По-късно днес Джонсън ще говори в парламента, след като се очаква правителството да одобри плана за прекратяване на наскорошните рестрикции, въведени с цел борба срещу разпространение на коронавируса в Англия.
БТА