Би Би Си подготви послание в случай на ядрено нападение
Би Би Си подготви послание в случай на ядрено нападение / netinfo

Британската Би Би Си подготвила през 70-те години на миналия век съобщение, предназначено да успокои хората в случай на ядрено нападение над Великобритания, показват разсекретени днес документи от Националния архив, съобщиха световните агенции. Посланието, подготвено от Би Би Си и няколко министерства, щяло да се излъчва на всеки кръгъл час, приканвайки населението да запази спокойствие и да остане по домовете си след атаката.

Съобщението започвало с думите: "Страната бе атакувана с ядрено оръжие. Комуникациите са силно пострадали, броят на жертвите и мащабът на щетите засега е неизвестен."

Британците трябвало да бъдат накарани да останат по домовете си: "Напомняме ви, че нищо не печелите, ако излезете. Напускайки дома си, може да се изложите на още по-голяма опасност. Ако излезете, може да се окажете без храна, без вода, без жилище и закрила."

Към хората се отправяло предупреждение за наличието на радиоактивни частици и им се обяснявало как да постъпят, за да се предпазят. Съветвали ги да угасят светлините, да изключат газовите инсталации и електричеството, да разделят на порциони хранителните продукти и да пазят водните си запаси, като не пускат, например, водата в тоалетната.

В писмо от юни 1974 г. британският министър на пощите и далекосъобщенията Харолд Грийнуд препоръчал, както било през Втората световна война, съобщението да бъде четено от познат на слушателите глас, за да бъдат те сигурни, че Би Би Си продължава да функционира и остава до тях.

Ако непознат глас повтаря едно и също съобщение час след час, слушателите може да се усъмнят, че слушат запис и че Би Би Си вероятно е унищожена, посочвал министърът.

"Когато четеш текста, те побиват тръпки", отбелязва специалистът по съвременна история в британския Национален архив Марк Дънтън. Тайният план за записване на съобщението, както и кореспонденцията между правителствени служители и ръководството на Би Би Си са показателни за това колко важно място заема Би Би Си в живота на британците.

От разсекретените днес документи на Форин офис не става ясно дали съобщението в крайна сметка е било записано. Всичко сякаш се размива, казва Дънтън за предложението, обсъждано между 1973 и 1975 г., когато напрежението между САЩ и Русия е голямо.