/ Gulliver/Getty Images
Гениалният британски математик Алън Тюринг, който е разбил германските тайни кодове по време на Втората Световна война, но беше кастриран заради хомосексуалността си, е новото лице на банкнотата от 50 паунда.

Бащата на компютрите и изкуствения интелект е избран от списък на близо 1000 номинирани учени, сред които и физикът Стивън Хоукинг.
 
Ликът на математика Алън Тюринг ще се появи на новата банкнота от 50 британски лири до края на 2021 година, обяви гуверньорът на Банката на Англия Марк Карни, който изтъкна, че Тюринг е както баща на компютърните науки и изкуствения интелект, така и герой от войната.
 

Gulliver/Getty Images


 
Тюринг е най-известен с работата си за секретния проект във военната база "Блечли парк", която има за цел да разкодира шифъра за свръхсекретни съобщения на германската армия с машината „Енигма“ по време на Втората световна война. Математикът помага за усъвършенстването на високоскоростния електромеханичен компютър „Бомбата“, който тества хиляди възможности за разбиване на шифъра на нацистите. Там Тюринг се сближава с единствената си жена сътрудник – Джоан Кларк. В документалния филм „Странните живот и смърт на д-р Тюринг“ тя си спомня как той й предлага брак.

Ликът на Стивън Хокинг може да се появи върху новата банкнота от 50 паунда
 
„Предполагам фактът, че съм жена ме отличаваше от останалите. Правихме някои неща заедно – ходихме на кино, например. Беше изненада, когато ми каза, мисля, че точните му думи бяха „Ще обмислиш ли да се омъжиш за мен?“. Но каква беше изненада, че наистина не се поколебах да отговоря „Да“. След това той коленичи до стола ми и ме целуна. На следващия ден, когато се разхождахме след обяд ми каза, че има хомосексуална наклонност. Естествено това ме разтревожи малко, тъй като знаех, че това е нещо почти със сигурност постоянно, но продължихме заедно“.
 
Криптоаналитикът Шон Уайл пък споделя, че не са знаели преди края на Втората Световна война, че Тюринг е хомосексуален. "Поне аз не знаех. Може би Джоан Кларк знаеше. Вероятно това е една от причините за развалянето на годежа им. Добре, че хората от тайните служби не знаеха, защото щяха да го уволнят и можеше да загубим войната", разказва той.
 

Алън Тюринг банкнота
Gulliver/Getty Images


 
Алън Тюринг има решаваща роля за разработката на компютрите и изкуствения интелект. През 1937-та, едва 25-годишен, публикува научна статия за концепцията, добила по-късно популярност като „Машината на Тюринг“. Тя се смята за основа на съвременните изчислителни технологии. През 1950 г. предлага знаменитият „Тест на Тюринг“, който проверява дали машините могат да разсъждават. През 1952 г. Тюринг е осъден за хомосексуалността си, която по това време е престъпление във Великобритания. Избира химическа кастрация, за да избегне затвор, а две години по-късно, на 41 години, слага край на живота си, като изял ябълка, потопена в цианид. Едва през 2009-та, след обществена кампания за реабилитацията му, британският премиер Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Ликът на Алън Тюринг е избран за новата 50-паундова банкнота от списък с близо 1000 учени, сред които са физикът Стивън Хоукинг и математичката Ада Лъвлейс.