/ Guliver/Getty Images
5000 престъпни групировки действат в Европа
92866
5000 престъпни групировки действат в Европа
  • 5000 престъпни групировки действат в Европа
Над 5000 престъпни групи се занимават с трафик на хора, дрога и кибератаки на територията на Европа, съобщи Европейската полицейска служба.

Високотехнологичните престъпления, като документна измама, пране на пари и онлайн търговия с незаконни стоки, са в основата на почти цялата сериозна престъпност, се посочва още в доклада на Европол.

Миналата година са идентифицирани нови 17 000 души, заподозрени за участие в трафик на хора, преди всичко нелегални мигранти. Те ще бъдат включени в списъка на криминалните лица от 2014 година, който съдържа 50 000 имена. Според директора на Европол Роб Вайнрайт престъпният свят се преориентира към трафика на имигранти заради бързи печалби.

До 25 млрд. евро годишно се генерират от трафик на хора

Традиционната престъпност днес се възползва все по-често от технологията, отчитат от Европол. Наркотрафикантите например използват дронове, а взломаджиите използват интернет и компютри, за да наблюдават движението около набелязания от тях дом или следят социалните мрежи, за да разберат кога собствениците им няма да са вкъщи. Така нареченият „рансъмуеър“ (ransomware), блокиращ личен или служебен компютър до заплащането на откуп за разблокирането му, се е превърнал в сериозен проблем.

Като фактор, способстващ разрастването на криминалните действия от Европол посочват даркуеб пространствата – специализирани ресурси в даркуеб или компрометирани легални интернет страници в „нормалната“ мрежа – даващи защита на престъпниците чрез високи нива на криптиране и анонимност, което прави трудно залавянето им и спиране на дейността им, твърди доклада.

Стотици арести след европейска операция срещу трафика на оръжие

Буквално всяка една нелегална стока, независимо дали става дума за дрога, незаконно оръжие, подправени документи или друго – днес може да се намери онлайн. Разкритие в доклада посочва използването на легални платформи за споделяне на изображения, за търговия с наркотици. Освен зловредният код, разпространяван в интернет, сериозна и все по-честа реалност представляват мрежовите пробиви с цел кражба на данни, компрометиране на интернет ресурси, изнудване (посредством зловредни програми и DDoS атаки).

178 арестувани при полицейска операция в ЕС и САЩ срещу пране на пари

Сериозен е проблема и с публикацията на изображения на сексуално малтретирани малолетни, както и използването на тези материали за изнудване на засегнатите лица и злепоставянето им в обществото. Европол посочва, че се разследват 5000 международни престъпни групи, а членовете им представляват над 180 националности. Трафикът на наркотици продължава да е най-големият престъпен пазар в Европейския съюз, генерирайки близо €24 млрд. приходи годишно.