Европол: Престъпни групировки се включват в трафика на мигранти
Европол: Престъпни групировки се включват в трафика на мигранти / снимка: БГНЕС

Организираните престъпни мрежи установяват нови контакти с навлизането си в доходоносния трафик на мигранти, съобщи европейската полицейска агенция Европол, цитирана от Асошиейтед прес.

Борбата с тези групировки е станала основен проблем за европейските следователи, заяви заместник-директорът на Европол за операциите Вил ван Гемерт.

"В опитите за превозване на хора от едно място в Южна Европа към Северна Европа организираните престъпни групировки се свързват помежду си. Част от тях отговарят за първото прехвърляне, например към Германия, а след това към Швеция", каза Ван Гемерт на конференция на Интерпол, в която участват представители на правоохранителните органи на 50 страни, които обсъждат как да обединят усилията си срещу трафикантските мрежи.

С реклами в социалните мрежи и уеблинкове престъпните банди обещават безопасно пътуване до Австрия, Германия, Швеция и Норвегия, каза ръководителят на австрийското звено за борба с трафика на хора Гералд Тацгерн. "Показват снимки, снимки на умрели деца" и заявяват, че те са безопасна алтернатива, добави той.

Под прикритие: В кожата на мигрант от Пакистан до Европа

Престъпни групировки от цяла Европа, които се занимават с наркотрафик, пране на пари и друг незаконен трафик си сътрудничат при превозването на хора към Северна Европа. А при отсъствието на политическо споразумение в Европа как да се постъпи с този човешки поток, бежанците нямат кой знае какъв избор.

"Толкова са много, че каналджиите просто отварят вратите на колите или камионите и казват: "Ако не ми платите достатъчно, махайте се. Стотици хиляди чакат да бъдат превозени", посочи Тацгерн.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок заяви, че правоохранителните агенции работят със социалните мрежи и се опитват "да намерят нови начини да ограничат ползването на тези социални медии за улесняване на престъпна дейност".

Източник: БТА