Под прикритие: В кожата на мигрант от Пакистан до Европа
Под прикритие: В кожата на мигрант от Пакистан до Европа / БГНЕС

Независимият френски журналист Артюр Лале, издал наскоро книгата "В кожата на мигрант", отправя критични бележки към българската полиция заради отношението, което е срещнал при преминаването на българо-турската граница. В интервю за белгийски медии журналистът, представял се по пътя си от Пакистан до Европа за мигрант, разказва преживяванията си. Той заявява, че това, което е понесъл у нас, го е белязало най-дълбоко.

Лале разказва, че успял да премине от Турция в България, но бил заловен от полицията, бил удрян с палка, бил заключен за половин час в багажника на полицейски автомобил, а след това бил върнат на турска територия. По неговите думи това е било проява на нечовешко отношение.

Журналистът добавя, че умишлено не е носил в себе си документи за френската си самоличност, нито професионална карта и допуска, че ако ги бе представил в този случай, дори би пострадал повече. Той обяснява, че България се е наложило за кратко време през 2013 г. да подслони твърде много мигранти, като не е била готова за такъв наплив и това е накарало страната да се опита да ограничи потока.

Какво има в чантите на бежанците?

Лале разказва, че е бил трогнат от гостоприемството на афганистански бежанци в Истанбул, както и от хората, които са го подслонили в Пакистан. Той обяснява, че макар да нямат почти нищо, тези хора са го приели, подслонили и нахранили, без да показват, че това ги затруднява.

Журналистът е на мнение, че разликата между бежанците и икономическите мигранти все повече се размива, защото бягащите например от Пакистан поемат по пътя заради липсата на всякаква перспектива, а и заради набезите на местните талибани. Според него, макар и да не е във война, Пакистан достатъчно често е арена на бомбени нападения.

По негово мнение разликите между севера и юга в света са твърде големи, за да може мигрантският наплив да бъде удържан. Той препоръчва Европа да помисли как да приеме тези хора и как да облекчи живота им.

Източник: БТА