Какво има в чантите на бежанците?
Какво има в чантите на бежанците? / БГНЕС

Представете си, че бягате от война: какво бихте взели със себе си? Фотопроект на "International Rescue Comitee" (www.rescue.org) разкрива какво носят в чантите си някои от бежанците, достигнали гръцкия остров Лесбос.

Майката

Абоеса е на 20 години. Семейството ѝ живеело в палестинския бежански лагер Ярмук близо до Дамаск. Днес лагерът е окупиран от воюващите страни. Малко преди Ярмук да бъде разрушен, Абоеса успяла да избяга в Турция - заедно със съпруга си и 10-месечната им дъщеря. В Турция те останали една седмица, след което успели да стигнат до гръцкия бряг.

Лекарства и бебешко пюре

В чантата си Абоеса носи само най-важното: детски чорапки и шапка, вода и пюре за 10-месечната ѝ дъщеря, салфетки, лекарства, слънцепредпазен крем за деца, паста за зъби, портмоне, зарядно за телефон и лични документи.

Детето

Шестгодишният Омран от Дамаск е пристигнал в Гърция заедно с родителите и сестрите си. С тях са пътували и много техни роднини. Крайната им цел е Германия. Какво ли има в раницата на 6-годишното дете?

Сапун и малко бонбони

Малкият Омран носи в раничката си един панталон, лекарства, бонбони, любимото му сладко, сапун, бинт и четка и паста за зъби.

Тийнейджърът

17-годишният Икбал е от Кундуз, провинция в североизточен Афганистан. Бягството му оттам било осеяно с препятствия. Първата му спирка била в Иран, откъдето продължил пеша до Турция. Днес той е на гръцкия остров Лесбос, но все още не знае накъде да продължи.

Крем за избелване на лицето и малко пари

В раницата си Икбал носи чифт обувки, чорапи, панталон и риза. Взел е също мобилния си телефон, нокторезачка, крем за избелване на лицето, паста и четка за зъби, бинт, 100 долара, 130 турски лири, както и SIM-карти за Афганистан, Ирак и Турция.

Фармацевтът

34-годишният фармацевт от Сирия иска да остане анонимен. Той се е запътил заедно със семейството си към Германия, където се надява да може да практикува професията си. Баща му е работил като лекар в Германия в продължение на 11 години. Младият мъж е избягал през Турция. Там срещнал каналджии, които го прехвърлили в Европа.

Най-скъпото

В малката си чантичка сириецът носи само най-необходимото. Пари, увити в найлонови торбички, за да не се намокрят по пътя, един стар и един нов мобилен телефон, зарядни устройства и слушалки за телефон. Най-скъпото му също е в чантата: флашка от 16 гигабайта, пълна със семейни снимки.

Творецът

20-годишният Ноур е избягал от Сирия, където в продължение на седем години е изкарвал парите си като музикант и художник. Когато сраженията наближили родния му град, той се отправил към Турция. Ноур носел две чанти, но трафикантите му казали, че може да вземе само една. Младият сириец се разделил с чантата, в която носел дрехите си.

Кръстче и две перца за китара

В другата си чанта сириецът носел две перца за китара, гердан с кръстче, няколко гривни, които му били подарени от приятели, две монети, лични документи, мобилен телефон, SIM-карта, часовник, сирийското знаме и една тениска.

Семейството

Това сирийско семейство от Алепо е загубило почти целия си багаж по пътя. Когато напускали Сирия, всеки от тях взел по една или две чанти. Но по пътя от турския до гръцкия бряг лодката им започнала да се пълни с вода. В нея имало седем жени, четирима мъже и 20 деца.

Детски обувки и един памперс

Семейството от Алепо успяло да спаси една-единствена чанта. Съдържанието ѝ: детски обувки, тениска, панталон, мокри кърпички, един памперс, дамски превръзки, две малки кутии прясно мляко, няколко бисквити, лични документи, гребен, пари и лекарства.

What´s in my bag?

Целия проект на международната организация "International Rescue Comitee" (https://donate.rescue-uk.org/emergencies), озаглавен "What´s in my bag", можете да разгледате ТУК