/ БГНЕС
С 30% от 1 септември концесионерите намаляват броя на спасителите по Българското Черноморие. След 15 септември на много от плажовете ще останат само обходни двойки докато има туристи. Морските гардове призовават туристите да бъдат внимателни и да не рискуват, както своя живот, така и този на спасителите, предаде БГНЕС.

Макар и в края на лятото от спасителната служба, която се грижи за безопасността на туристите на общо 24 плажа по Южното Черноморие, от Слънчев бряг, до Созопол и Аркутино, са направили клип с основните правила, които туристите трябва да спазват на плажа.

„От изключителна важност е хората да не застрашават, както своя, така и живота на туристите”, затова направихме клипа като превенция за туристите, които са избрали септември за своята почивка, така и за следващото лято”. Това съобщи за БГНЕС Иван Георгиев от „ Водно-спасителната служба” в Слънчев бряг”, която се грижи и за охраната на плажове и в Созопол, Аркутино. По думите му на трите плажа в Слънчев бряг, от общо 110 спасители, в първите дни на септември, остават около 60-70.

На другите плажове ще прецени, в зависимост от туристите през септември, колко спасителите да освободят. „Например в Созопол, традиционно през септември, заради празниците на изкуствата „Аполония”, има туристи, затова там ще оставим повече постове, обясни Георгиев.

„Освобождавам 6 спасители от общо 10, остават четирима, включително и аз един, това в никакъв случай не предоставя по-ниско ниво на обезопасява”, коментира концесионерът на плаж Крайморие
Николай Димитров.

Трудно лято. Така спасителите от Южното Черноморие определят най-отпускарските месеци юли и август.

„Най-често е неспазване на изискванията на водно спасяване, мъртвото течение, вълната, която обръща ветровата вълна и плуването на далечно разстояние без да имат физически възможности”, заяви Иван Алексиев- инструктор по водно спасяване към БЧК.

На 10 септември седмица от Асоциацията на концесионерите предвиждат среща в Созопол, където ще бъдат обсъдени предложения за следващия сезон, как да се справят с недостига на спасителите по морето.

Едно от предложенията беше студентите от НСА по водни спортове да охраняват плажовете, като работата им като спасители се зачита за стаж, но идеята остана само на хартия.
БГНЕС