Предлагат канонизиране на избитите през 1877 г. старозагорци
Предлагат канонизиране на избитите през 1877 г. старозагорци / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Предлагат канонизиране на избитите през 1877 г. старозагорци
52178
Предлагат канонизиране на избитите през 1877 г. старозагорци
  • Предлагат канонизиране на избитите през 1877 г. старозагорци

Да бъдат канонизирани избитите през 1877 г. близо 14 000 старозагорци настоява Инициативен комитет. На последното заседание на Общинския съвет в Стара Загора единодушно бе приета декларация в подкрепа на предложението.

Целта на Инициативния комитет бе предложението за канонизация да стане в годината, когато се навършват 135 лета от боевете за Стара Загора. Общественикът Любомир Вълков обясни и една от най-важните задачи - издирване на костите на жертвите от Старозагорското клане.

Почетният гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков припомни, че днешните старозагорци ходят върху спомените и героите на града. По думите му, Батак е бледо копие на мъченията, които са станали в Стара Загора.

Въпросът за канонизацията на зверски изкланите старозагорци датира още от 40-те години на миналия век. И до днес се спори за техния брой, но според някои твърдения близо 4000 деца са взети като роби в малоазиатската част на Турция.

Процесът на канонизация трае дълги години, припомниха от Инициативния комитет, но вече се води кореспонденция със Старозагорската епархия, отправено е и предложение до старозагорския митрополит Галактион да стане почетен съпредседател на Инициативния комитет.

В приетата единодушно от всички политически сили в местния парламент декларация е записано: „След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877година, градът е превзет от турската войска опожарен и сринат до основи а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците Старозагорско клане - най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация".