Каква е причината диетите за лечение на диабет да не постигат желания ефект?
Каква е причината диетите за лечение на диабет да не постигат желания ефект? / снимка: Thinkstock/Getty Images
Каква е причината диети за борба с диабет да не постигат желания ефект
91120
Каква е причината диети за борба с диабет да не постигат желания ефект
  • Каква е причината диети за борба с диабет да не постигат желания ефект

В борбата с диабета и в превенцията на това заболяване трябва да се движим повече, да ядем по-малко и да търсим положителното отношение към хората около нас. Това е посланието, което един от най-добрите ендокринолози у нас проф. Михаил Боянов отправи в навечерието на Световния ден за борба с диабета, който традиционно отбелязваме на 14 ноември.

Лекарят, който работи в Клиниката по ендокринология в Александровската болница, допълни, че хората, които имат склонност към пълнеене или захарен диабет, трябва да бъдат на диета до края на живота си.

Специалните „диабетични храни" са мит!

Според проф. Боянов обаче има причина, поради която диетите, изложени в редица ръководства за борба с диабета, не постигат своя ефект.

Всеки от нас има различен начин на хранене, различни предпочитани храни, различни часове, в които се храни и различна скорост на хранене. Това може да бъде съобразено в индивидуален разговор със специалист диетолог. Това е и причината диетите, които са доста подробно изложени в редица ръководства за лечение на захарен диабет, да не постигат желания ефект, казва проф. Боянов.

„И нещо, което всички забравяме, е, че човек, който има склонност към пълнеене или има захарен диабет, реално трябва да бъде на диета до края на живота си", категоричен е специалистът.

Бързото ходене помага срещу диабет

Лекарят посъветва да се движим повече, да ядем по-малко и да търсим положителното отношение към хората около нас, защото положителните емоции са в основата на самоконтрола, на собственото поведение, на храненето също.

По отношение на комуникацията между лекари и пациенти, той коментира, че по света много често пациентите получават през общопрактикуващите лекари резултатите от изследванията от специалисти и това в страни като Великобритания например се случва седмици и месеци след извършения преглед.

У нас все още съществува много силен контакт между пациента и лекаря и независимо колко малко обясняват българските лекари на моменти, това се оказва доста повече отколкото обясняват някои други техни европейски колеги, казва проф. Боянов.

Три популярни диети срещу диабет тип 2

„Освен това нашето здравеопазване е изключително достъпно и то реално не е скъпо. То е скъпо заради ниските доходи на хората, но това не е проблем на здравеопазването", коментира ендокринологът.

Проф. Боянов посочи, че той и негови колеги имат пациенти, които идват от чужбина един или два пъти годишно, за да проведат ежегодни профилактични или диагностични прегледи у нас.