Три популярни диети срещу диабет тип 2
Три популярни диети срещу диабет тип 2 / ThinkStock/Getty Images

Хората, засегнати от диабет тип 2, могат да се възползват от програми за намаляване на телесното тегло, за да контролират нивото на кръвната си захар, съобщи ЮПИ.

Учени анализирали резултатите от 18 изследвания, които фокусирали вниманието върху програми за намаляване на телесното тегло и обхванали 754-има души, засегнати от диабет тип 2. Получените резултати показват, че трите програми - на Джени Крейг, "Нутрисистем" и "Оптифаст", изглежда намаляват повече нивото на кръвната захар в сравнение със следване на съвети за отслабване.

Хапвайте сирене и мляко на закуска за здраве и стройна фигура

Диетата на Джени Крейг е популярна в САЩ с предварително приготвени ястия като замразени храни за закуска, обяд, вечеря и дори замразени десерти. Тези храни се състоят от приблизително 50-60% въглехидрати, 20-25% белтъчини/протеини и 20-25% мазнини.

"Нутрисистем" предлага 6 хранения дневно на всеки 2 -3 часа. Това е режим с повишен прием на протеини, малко мазнини, намален прием на натрий, фибри и консумация на въглехидрати с нисък гликемичен индекс.

„Оптифаст" е програма, която предлага различни супи и напитки на прах, които са богати на фибри и с малко калории.

Нова петдневна диета забавя стареенето

"Някои от тези програми вероятно са надеждна опция за подобряване на контрола върху кръвната захар сред пациентите, засегнати от диабет тип 2, и хората, за които има риск от заболяването", заяви ръководителката на изследването д-р Зубия Чодри от Медицинския институт към университета Джонс Хопкинс. „Нужни са обаче допълнителни изследвания, за да се направят категорични заключения".

Възможно е и други програми за намаляване на телесното тегло да помогнат за понижаване нивото на кръвната захар, но засега няма достатъчно доказателства за това.

Зеленчуци и пилешко месо за дълъг живот

Учените припомниха, че съществува връзка между наднормено тегло или затлъстяване и развитие на диабет тип 2. Д-р Чодри отбеляза, че загубата дори на малка част от телесното тегло - 5-10 процента, може да доведе до намаляване на кръвната захар у засегнати от диабет тип 2.

Изследването е базирано върху програми за промяна на начина на живот, които включват контролиран хранителен режим и физически упражнения. Резултатите от изследването са публикувани в Obesity Reviews Journal.

Източник: БТА