Атопичният дерматит е генетично заболяване
Атопичният дерматит е генетично заболяване / netinfo
От атопичен дерматит страда голяма популация от хора. Заболяването е свързано със суха кожа, тя трябва да бъде добре хидратирана, да се ползват специфични измиващи продукти, които съдържат известен процент охладителен крем, постоянно да третират кожата с овлажняващи продукти. Атопичният дерматит представлява част от така наречената „атопия” или така наречения „атопичен симптомокомплекс”, в който се включват сенна хрема, бронхиална астма, гастроинтестинални алергии. Атопичният дерматит е темата в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществявана съвместно с "Актавис". Заболяването разяснява дерматологът-венеролог доц. д-р Мери Ганчева.

Атопичният дерматит сякаш има пик в последно време. Какво означава заболяването?

Това е заболяване, от което страда голяма популация от хора. Започва в бебешка възраст, може да премине през пубертета или пък остава цял живот. Свързано е със суха кожа и представлява част от така наречената „атопия” или така наречения „атопичен симптомокомплекс”, в който се включват сенна хрема, бронхиална астма, гастроинтестинални алергии. Човек в началото на заболяването може да има комбинация от тези заболявания, а може да има единствено и само атопичен дерматит, който може да бъде изявен със суха кожа, върху която да се развиват екземни плаки. Това е тежко заболяване доколкото при децата е съпроводено с постоянен сърбеж, а това създава проблеми на родителите заради неспокойствието им. В едно изследване, публикувано в английско списание през 2007 година, децата с атопичен дерматит много по-рядко развиват неопластични заболявания.

Могат ли децата да бъдат ваксинирани срещу тази болест?

Не, защото това е генетично заболяване, но когато те страдат от него, трябва внимателно да се обмисли дали в момента, в който имат екзацербация или обостряне на кожната симптоматика, могат да бъдат ваксинирани за други заболявания.

Преминава ли атопичният дерматит?

Да, в известен процент от случаите, в пубертета той преминава. Но, ако атопичният дерматит се поддържа правилно и ако бъде добре хидратирана, добре овлажнена кожата, то тежките прояви няма да ги има. Родителите трябва да знаят, а и хората, които страдат от това заболяване, че основното при него е сухата кожа и тя трябва да бъде добре хидратирана, да се ползват специфични измиващи продукти, които съдържат известен процент охладителен крем, постоянно да третират кожата с овлажняващи продукти. Кожата при атопиците е с нарушен водно липиден баланс и там има дисрегулация на церамидите, основен компонент, който прави филма, поддържащ кожата ни здрава и нормална.

Тоест сериозно участие в лечението на децата трябва да вземат родителите.

Да, те трябва да имат определено отношение към тези деца. Нещо, което искам да кажа като приоритетно, е високопланинското климатолечение. Децата с атопичен дерматит се влияят изключително добре, когато са поставени при чисти условия – сред чист въздух, при подходящи атмосферни влияния, извън стрес. Нещо, което е характерно за атопичния дерматит е, че децата не само имат кожни прояви, но и алергични прояви от друго естество. Те не могат да понасят дрехи, които не са от памучен материал, не могат да понасят полени, малко по-трудно понасят потенето, не могат да използват каквито и да е козметични продукти, тъй като неспециалните ги дразнят. Има голям спектър на ограничения, които трябва да се поставят пред тях, плюс хранителния режим, тъй като те могат да направят и хранителни алергии.

Тоест има ли пик на атопичен дерматид или може да говорим за преекспониране на тази тема?

От атопичен дерматит боледуват много хора и ако те се поддържат правилно, няма да стигнат до тежките прояви на това заболяване. Малко има преекспониране в това, че педиатрите поставят диагнозата на база само зачервяване или само залющване, затова бих посъветвала родителите, които имат деца, които са диагностицирани като атопичен дерматит, да направят консултация със специалист-дерматолог, за да бъдат правилно насочени по-нататък в лечението.