/ iStock
Независимо дали сега започвате да отделяте пари за спешен фонд или сте готови да спестите за първоначална вноска за собствено жилище, прегледът на навиците ви за спестяване ще бъде неразделна част от постигането на финансовите ви цели.

Има няколко ключови стъпки и стратегии, които да използвате, когато пестите пари. Трябва да разберете вашите финанси, да си създадете бюджетен план, да започнете да намалявате разходите, да изградите фонд за спешни случаи и да придобиете някои "умни" финансови навици. Не е зле и да се запознаете с различните инструменти за инвестиране, бюджетиране и банкиране, както и да проучите какви са странични дейности, които отговарят на уменията ви и ще ви помогнат да изкарвате допълнителни пари.

Ето десет стъпки и стратегии за спестяване на пари.

Оценка на вашите приходи и разходи

За да започнете да спестявате пари, първо трябва да погледнете къде отиват парите ви. „Често на хората им е трудно да спестяват, защото се опитват да го направят, след като са се погрижили за много разходи – платили са ипотеката, заема, наема, колата, хранителните си стоки и т.н. И тогава откриват, че може да не им е останало нищо. Винаги предлагам да проследявате разходите си, защото това ви помага да идентифицирате пари, които могат да бъдат спестени“, казва Патрина Диксън, CFEI и основател на It'$ My Money.

Така, че оценете разходите си, за да видите дали има конкретни категории, в които можете да направите някои месечни корекции.

Поставяне на реалистични финансови цели

Може би искате да спестите за нещо конкретно, като ваканция или нова кола? За да направите целта си по-реалистична, Скот Стенли, CFP и основател на Pharos Wealth, казва, че трябва да оцените разходите за целта си и да зададете времева рамка. След това да прегледате бюджета си и да видите колко можете да спестявате всеки месец, за да направите целта по-осезаема.

Ако осъзнавате, че става трудно да спестявате за целта си, помислете за промяна на очакванията ви, като удължите графика си или изберете нещо с по-практична цена.

Ролята на бюджетирането за спестяване на пари

Бюджетирането може да ви помогне да определите колко пари можете да похарчите, както и за какви разходи трябва да похарчите тези пари. Някои разходи ще бъдат необходими за покриване всеки месец, като наем или сметки за комунални услуги - те се считат за основни разходи.

Несъществените разходи са неща, които не е задължително да плащате всеки месец и зависят от вашите желания, като развлечения и хранене навън. Вашият бюджет ще ви помогне да определите какви несъществени разходи можете да си позволите и кои трябва да намалите или да се отървете изцяло.

Създаване на месечен бюджет

Има няколко общи съвета за бюджетиране, които можете да използвате, за да структурирате разходите си, когато се учите как да бюджетирате.

Един пример е бюджетното правило 50/30/20. При тази бюджетна стратегия вие харчите 50% от доходите си за нуждите си, като жилище, транспорт и комунални услуги, 30% за несъществени неща и 20% за спестявания, инвестиции и изплащане на дългове. Това е гъвкаво правило, което можете да промените, за да отговаря на вашата ситуация, но може да не работи при всички обстоятелства, особено ако живеете в район с високи разходи за живот.

Друга обща стратегия за бюджетиране е бюджетното правило 70/20/10. С тази стратегия ще похарчите 70% от доходите си за основни и несъществени разходи, 20% за спестявания и инвестиции и 10% за плащания по дългове или дарения. Подобно на правилото 50/30/20, това е гъвкаво правило, което не изисква да следите внимателно всеки разход. Ако искате да се съсредоточите върху изплащането на дълг или ако даряването на част от доходите ви при всяка заплата е важно за вас, това може да е добра стратегия за вас.

Идентифициране на области за намаляване на разходите

Намаляването на несъществените разходи не означава непременно, че трябва да премахнете нещата, които ви носят радост. Вместо това се препоръчва да намалите честотата, с която правите тази конкретна покупка. Да приемем например, че сте любител на гурме кафето. Ако купувате гурме кафе от кафене всеки ден, можете алтернативно да отидете веднъж или два пъти седмично и да допринесете повече за вашите спестявания.

 Инструменти и приложения за бюджетиране

Има много инструменти за бюджетиране, като приложения за спестяване на пари и софтуерни програми за лични финанси, които могат да ви помогнат да съставите бюджета си. Ако не искате да използвате онлайн приложения или софтуер, винаги можете да използвате бележник, за да следите разходите си.

Използването на приложение за бюджетиране може да ви помогне да следите разходите си, без да се налага да правите всичко ръчно.  Приложенията за бюджетиране също могат да ви помогнат да ви покажат области, в които може да прекалявате.  В зависимост от приложението, което използвате, може да имате достъп и до други функции, като месечни напомняния за сметки, планиране на цели за спестяване и др.

Намаляване на ежедневните разходи

Ако търсите начини да ограничите разходите си за хранителни стоки, тогава трябва да планирате обиколки за пазаруване предварително, за да закупите всичко необходимо наведнъж. Това също може да бъде полезно за пестене на гориво, ако пътувате често до магазините за хранителни стоки или не живеете близо до супермаркет.

 Има няколко начина за намаляване на разходите за комунални услуги, въпреки че някои от тях изискват предварителни разходи. Един от начините да намалите разходите за комунални услуги е да намалите топлината си с няколко градуса през зимата или да повишите термостата си с няколко градуса през лятото.  Можете също така да обмислите изключването или изключването на вашия нагревател или климатик през нощта, ако температурите във вашия район го позволяват.

Ако се интересувате от спестяване на пари в дългосрочен план и нямате нищо против да похарчите малко пари, помислете за инвестиране в енергийно ефективни уреди или слънчеви панели.

Използването на обществен транспорт е по-евтино от плащането на бензина, който бихте използвали, за да стигнете до някъде - особено ако системата за обществен транспорт на вашия град е достатъчно стабилна. Замяната на колата с велосипед също може да осигури добри спестявания.

Ползите от спешен фонд

Наличието на фонд за спешни случаи е жизненоважно за финансовата сигурност. Ако загубите работата си или имате изненадваща медицинска сметка, фондът за спешни случаи може да ви предпази от задлъжняване или да се наложи да инвестирате пари, които сте спестявали за нещо друго. Това също може да помогне за облекчаване на стреса, свързан с парите, тъй като знаете, че имате средства, на които да разчитате.

Трябва да запазите приблизително три до шест месеца разходи във вашия фонд за спешни случаи. Поставянето на тези пари в спестовна сметка с висока доходност също може да ви помогне да спечелите допълнителни пари от вашия фонд за спешни случаи.

Приоритетно изплащане на дългове с висока лихва

Дългът, особено дългът с висок лихвен процент като дълг по кредитна карта, може да се натрупа с течение на времето. Ако не изплащате дълга си бързо, може да се окаже, че просто плащате лихвата по дълга, без да докосвате главницата или оригиналните пари, които сте взели назаем.  Ако това се случи, няма да постигнете никакъв напредък към освобождаване от дългове.  Уверете се, че сте предвидили достатъчно пари за изплащане на дълга, за да избегнете това, и се опитайте да изплатите дълговете възможно най-бързо, за да избегнете плащането на твърде високи лихви.

Спестовни сметки с висока доходност

Високодоходните спестовни сметки са подобни на обикновените спестовни сметки, които бихте намерили във физическите банки, но предлагат по-конкурентни лихвени проценти. Поставянето на парите ви в спестовна сметка с висока доходност е чудесен начин да печелите пари от спестяванията си без риск.

Най-добрата опция за спестовна сметка за вас вероятно ще зависи от това кога ще имате нужда от достъп до парите си. Спестовните сметки обикновено имат ограничение за това колко пъти можете да теглите парите си на месец, въпреки че някои не го правят. Въпреки че може да е неудобно да нямате достъп до парите си по всяко време, това също може да бъде предимство, ако не искате да се изкушите да похарчите спестяванията си за нещо импулсивно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Бизнес Инсайдър