Здрави без лекарства
Здрави без лекарства / снимка: БГНЕС

През зимата отвсякъде дебнат болести. Как да се предпазим от тях? Тук може да помогне традиционната китайска медицина, която съществува от близо 2 хилядолетия. Ето няколко съвета, които са лесно приложими в ежедневието:

Мед и джинджифил при болки в гърлото

В традиционната китайска медицина има различни препоръки за различните болки в гърлото. Ако болката се появи в началото на грипната инфекция, правилото е: пазете се от студеното, обличайте се топло. В случая помага и чай от джинджифил. 30 грама от корена се нарязват на ситно и се варят 10 минути. Чаят може да се подслади с мед или кафява захар. Топлината навлиза в тялото и го отпуска, прогонвайки навлязлата студенина. Ако болките в гърлото са много силни, китайската медицина препоръчва охлаждащи хранителни продукти като краставици или сурови круши.

Лек срещу главоболие

Акупресурата е доста ефикасно средство срещу главоболието. Специални точки, така наречените акупунктурни точки - се масажират с леки кръгови движения на пръстите. Точките се разпознават по това, че реагират чувствително на натиска. При главоболие точките са концентрирани върху слепоочието, между веждите и в основата на тила.

Как да се преборим с умората

Най-доброто средство е естествено сънят. Но ако това не е възможно, с нова енергия може да ви зареди и акупресурата. Препоръчва се акупресура на точката "Стомах 36". Тя се намира на длан разстояние от колянната капачка и на пръст разстояние от пищяла. На това място се усеща малка вдлъбнатинка. Друга възможност е да подсилите центъра на тялото си: хапнете нещо топло, раздвижете се на чист въздух.

Пилешката супа прогонва настинките

Щом ви побият ледени тръпки, предвестник на настинката, е добре да започнете да пиете чай от джинджифил или пилешки бульон. Акупресурата също помага. Две са по-важните точки - срещу запушен нос помага точката "йин тан", която е разположена между веждите. За да си възвърнете обонянието, трябва да масажирате леко акупунктурните точки, които се намират в основата на носа.

Как да противодействаме на зимната депресия

Лошото време често се отразява отрицателно на настроението ни. Ето защо в подобни дни е важно да приемате три пъти на ден топла храна. Вечер се препоръчва супа. Важно е и движението през деня - заради светлината, която действа на тялото като еликсир. Гимнастиката "ци гун" помага за възвръщане на емоционалния баланс.