През миналия век един музикален критик описва „Петрушка“, балета по музика на Игор Стравински, като „коктейл от руска водка и френски парфюм“. Човекът едва ли е подозирал колко значими ще станат думите му няколко години по-късно, когато руският композитор ще се влюби в най-известната, най-богатата, най-елегантната и най-обсъжданата жена в света по това време: французойката Габриел Бонер Шанел, по-известна като Коко Шанел, пише edna.bg.

Модна икона: Как се е обличала в действителност Коко Шанел (СНИМКИ)

Филмът "Коко Шанел и Игор Стравински"
, на който можете да се насладите в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, изследва мистериозната любовна история между уважавания руския композитор и емблематичната френска дизайнерка като представя не факти, а това, което може би е било. Защото подробности за аферата между Шанел и Стравински никога не излизат наяве, а това още повече разпалва хорското въображение и любопитство.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

Но нека се върнем към самото начало...

Париж, 29 май, 1913 г. Коко Шанел си проправя път през тълпата към входа на Театър „Шанз-Елизе“. В афиша е дългоочакваната за изисканата столична публика премиера на "Пролетно тайнство" - балет по музика на руския композитор Игор Стравински. Шанел е очарована от скандалния за времето си балет, но и от брилянтния ум на гения зад него.

Искрата между един от най-големите музикални мозъци и най-великия моден дизайнер в историята пламва в много ключов момент от живота и на двамата. Стравински, както е добре известно, е избягал от революционна Русия в началото на 20-ти век и е намерил убежище в Париж. Френската столица, която привлича с гостоприемството си цяло поколение творци като Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд, приютява и самия Стравински.

За композитора ситуацията била пагубна: бяга от родината безпаричен, с първата му съпруга Катерина, болна и прикована на легло, и четирите им деца. Стравински обаче вече бил повече от известно и уважавано име във Франция, макар и само заради напълно новаторския си и авангарден начин на възприемане на музиката.

Най-известната мадмоазел в света Коко Шанел била впечатлена и възхитена от музиката, театралността и личността на руския композитор. Но годината била 1913 г. и тя била заета с любовна афера с Артър Бой Капел - богат английски наследник, а Стравински все още живеел в Русия.

Стрелата на любовта обаче била изстреляна. Музиката отворила пролука в сърцето на кралицата на модата и всъщност почти десет години по-късно, когато композиторът бил принуден да избяга от ситуация, граничеща с трагичното, Коко се оказала ужасно щедра, но, погледнато от определен ъгъл, и ужасно пакостлива.
 
Както Крис Грийнхал разказва в книгата си "Коко и Игор", през 1920 г. Стравински е поканен да живее с дизайнерката във вила в покрайнините на Париж, пълна с модерни произведения на изкуството, с градина и големи стаи. За композитора било трудно да откаже поканата да се премести в къщата на Шанел с цялото си семейство. Поканата била прекалено любезна и примамлива и дошла във време на голяма нужда. Той дори щял да има пиано и стая, в която може да се оттегля, за да твори.

Така известно време двамата гении на 20-ти век живеят заедно в идилична обстановка, но в същото време трудна, защото цялото семейство на Стравински е с тях.
 
Да устоиш на чара на Коко Шанел се оказала почти невъзможна задача. Как може болната и скромна съпруга на Стравински да се съревновава с жизнеността и модерния ум на Коко?

Катерина постепенно осъзнала тайната страст между нейния съпруг и Коко Шанел, но въпреки болестта си била принудена да понесе и предателството. Музиката и финансовото състояние и благополучие на семейството за нея били много по-важни от брака им.

Въпреки че любовната афера между Коко и Игор останала тайна, запечатана между стените на онази селска вила, клюките около двамата тръгнали от самото начало. Двамата така и не потвърдили нищо, винаги отричали да има нещо повече от приятелски отношения между тях. Но гласът на народа постановил аферата.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!
edna.bg